De vloer is een bron aan kruimels, rotzooi, stof en meer. Door te stofzuigen kun je een groot gedeelte weghalen. Om de vloer volledig schoon te maken wordt de vloer gedweild. Zoals we al hebben besproken hoe je moet stofzuigen, geven we in dit artikel weer hoe je effectief moet dweilen.
Effectief dweilen zorgt ervoor dat je na het dweilen geen vlekken of afdrukken te zien zijn. Hieronder zijn de tips te lezen.
Voordat je gaat dweilen is het handig om de ruimte goed te stofzuigen. Het grove vuil wordt hierdoor weggehaald en de dweil hoeft niet al te veel rotzooi mee te nemen. De dweil blijft hierdoor langer schoner en hoeft minder vaak in het sopje. Hierdoor hoef je minder water te gebruiken en is het sopje niet direct vies.
Als je wilt gaan dweilen, dan moet je de ruimte in een keer kunnen dweilen. Obstakels moet je even weghalen, zoals stoelen, krukjes, plantenpotten etc. Het gaat voornamelijk om de lichte meubels en de zware meubels kun je laten staan.
Mocht je een huisdier hebben, zorg dan dat deze niet de ruimte kan betreden. Het is niet prettig als het huisdier pootafdrukken achterlaat op de vloer als die net gedweild is.
Wanneer de dweil wat ouder is en redelijk versleten, is het verstandig om deze te vervangen. Een versleten dweil maakt minder goed schoon. Vervang de dweil voor een nieuwe en je zult zien dat het resultaat weer optimaal is en dat je na een keer dweilen klaar bent.
Normaliter kun je harde vloeren dweilen, maar dan is de vraag welk schoonmaakmiddel heb ik nodig. Er zijn namelijk diverse schoonmaakmiddelen voor verschillende vloeren. Zure schoonmaakmiddelen moet je niet gebruiken voor de houten en marmeren vloer. Gebruik voor deze vloeren groene zeep. Je kunt allesreiniger gebruiken voor keramische tegelvloeren, laminaatvloeren, marmoleum of pvc vloeren.
In de gootsteenkast staat doorgaans ook huis-tuin- en keukenmiddeltjes staan. Deze kunnen redelijk effectief zijn. Denk aan een sopje met soda met een scheut schoonmaakazijn. Dit is goed voor het ontkalken, ontvetten en schoonmaken van een oppervlak.
Chloor is een minder goede keuze, omdat het de vloer niet goed reinigt en ontvet. Let ook op dat je hardhouten vloeren met vloerwas nooit doet dweilen. Mocht je dat wel doen, dan kan er water tussen de planken komen en dan beschadigd het hout.
Wanneer je even een sopje gaat pakken, is het niet handig om heet water te pakken. Heet water verdampt namelijk te snel en dat laat zeepresten achter. Zeepresten op de vloer zorgt voor een plakkerig effect en strepen zijn zichtbaar. Mocht je dan er overheen lopen, ontstaan ook vervelende voetafdrukken en die blijven zichtbaar.
Gebruik lauw water of koud water, alhoewel lauw water eenvoudiger vuil kan verwijderen.
Wanneer je teveel schoonmaakmiddel gebruikt kan er een vettig laagje ontstaan en dit geeft weer een doffe waas. Deze vetlaag zorgt er wederom voor zichtbaarheid van voetafdrukken. Bekijk altijd op de verpakking wat de verhoudingen zijn en hou je aan deze richtlijnen. Dan kun je optimaal genieten van een goed gedweilde vloer.
Zorg dat je niet teveel water gebruikt tijdens het dweilen. De vloer moet namelijk opdrogen en met teveel water duurt dit te langzaam. Als het te langzaam opdroogt vergroot je de risico dat je erover heen loopt, zonder dat het goed opgedroogd is. Dan zie je wederom voetafdrukken. Je lost dit op door even de dweil goed te wringen, om vervolgens de vloer te dweilen.
Wanneer de dweil vies begint te raken, dan doe je het verversen aan de hand van het sopje. Op een gegeven moment zal het sopje ook niet meer goed zijn om de dweil te verversen. Dan is het tijd om het sopje te vervangen. Het is ook vaak afhankelijk de grootte van de oppervlak van de vloer. Wanneer je te laat het water ververst, zul je vuil over de vloer dweilen en maak je de vloer in principe vies in plaats van schoon.
Wil je het uiterste uit het dweilen halen, pak dan twee sopjes. Een bak met water om te spoelen en een bak met een sopje waarmee je de vloer kan dweilen. Zo kun je langer het sopje gebruiken en is het effectiever omgaan van schoonmaakmiddelen, water en tijd.
Je kunt wel gewoon ergens beginnen met dweilen, maar je wilt voorkomen dat je erover heen moet lopen. Begin in de hoek en werk naar de deur toe. Maak ook rechte banen om strepen te voorkomen. Zo kun je er ook voor zorgen dat je de gehele ruimte hebt gehad.
Bij een hardhouten vloer (behandeld met polyurethaan lak) moet je met de nerf van het hout mee dweilen. Bij een vloer met structuur moet je in kleine achtjes dweilen.
Wanneer de vloer gedweild is, kun je de vloer nadrogen. Hierdoor krijg je nog een mooier resultaat zonder vervelende strepen en vlekken. Zorg wel dat je dit doet op een manier waardoor je niet over de natte vloer terug hoeft te lopen. Je kunt ook een raampje open zetten.
Als de vloer redelijk droog is, kun je voorwerpen terugplaatsen. Maak meteen gebruik om de voorwerpen te poetsen, zoals de onderkant van de pootjes. Hierdoor voorkom je dat de vloer direct vuil wordt.
Wanneer je klaar bent met dweilen dien je de dweil af te spoelen met afwasmiddel. Laat de dweil dan goed drogen en berg de dweil weer terug op. Het is niet verstandig om de dweil nat in de emmer te gooien. Dit veroorzaakt schimmels en bacteriën. Er zijn ook dweilen die in de wasmachine kunnen.
Hopelijk weet je nu precies hoe je effectief kunt dweilen!