Je kamer onderverhuren

Woon je momenteel in een studentenkamer, maar ben je van plan om voor een tijdje weg te gaan uit de kamer, dan is het mogelijk om de kamer te onder te verhuren. Vaak gebeurd dit doordat studenten voor een half jaar op vakantie gaan of gaan studeren in het buitenland. Wat de reden ook is, het onderverhuren van jouw kamer is in veel gevallen wel mogelijk. 

Je kamer onderverhuren

Wat is onderverhuren?

Met onderverhuren wordt er toestemming gegeven om een andere bewoner gebruik te maken van jouw huurwoning. In dit geval betaald de onderverhuurder de huur voor een bepaalde tijd, maar raak jij jouw appartement niet kwijt. Het is zeer ideaal voor studenten om voor een bepaalde tijd weg te gaan, je kamer niet te verliezen en geen huur te betalen. 

Onderverhuren toegestaan?

Het onderverhuren is alleen mogelijk als de verhuurder akkoord gaat met de onderverhuring. Het is ook echt alleen toegestaan als de verhuurder een schriftelijke toestemming heeft gegeven. Mocht dit niet met de verhuurder zijn besproken en er is geen schriftelijke toestemming gegeven, dan zal dit gezien worden als een illegale onderverhuur. Volgens het Burgerlijk Wetboek (art. 74 boek 6) is het een wanprestatie en heeft de verhuurder het recht om de huurovereenkomst te ontbinden. Hierdoor verlies je de kamer en je kunt er niks tegen doen. De verhuurder heeft ook nog eens recht op een vergoeding van de geleden schade. 

Wanneer je een contract opstelt, is het belangrijk dat alles goed afgestemd is. Zorg dat de verhuurder en de onderhuurder het contract tekenen. Hierbij is het belangrijk dat de periode erin vermeld staat en de regeling van de kosten. Mocht er een procedure volgen, sta je altijd veilig. Zonder bewijs ga je je kamer zeker kwijtraken. 

Huurbescherming

Als onderverhuurder heb je recht op het appartement, zoals afgesproken staat in het contract. Zolang de onderverhuurder geen wanprestaties levert, is het niet mogelijk om de onderverhuurder eruit te zetten. Mocht het zijn dat het originele contract wel afloopt tussen de huurder en de verhuurder, dan heeft de onderverhuurder wel pech. Mocht het contract aflopen, dan betekend ook dat de onderverhuurder eruit moet. 

Veel mensen die hun appartement onderverhuren zullen dit vaak doen aan bekenden. Hierdoor zijn complicaties eenvoudiger te voorkomen. Mocht er iets gebeuren, dan is het oplossen doorgaans ook stuk gemakkelijker voor alle partijen. 

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens