Je bent klaar met de middelbare school en staat op het punt te beginnen aan jouw studentenleven. Ga je op kamers dan kun je genieten van onafhankelijkheid, verantwoordelijkheid en vrijheid. Het studentenleven is maar een kleine periode van je hele leven, dus je moet er van profiteren.
Je moet wel rekening houden met een aantal zaken, die belangrijk zijn als je op jezelf gaat wonen. Om je te helpen geven we inzicht in belangrijke zaken. Handel deze goed af en je kunt fris beginnen met op jezelf wonen.
Maak een overzicht van wat jij maandelijks kunt besteden. Hou hier ook direct rekening met diverse abonnementen. Denk aan de huurkosten, wekelijkse boodschappen, telefoonrekening, eventueel gas water licht (vaak inbegrepen in de huurprijs) en eventuele andere abonnementen. Daarnaast wil je ook nog leuke activiteiten doen en in het weekend moet er gezopen worden. Als je van te voren dit goed berekend, heb je later ook minder studieschulden.
Mocht je een kamer huren, dan zul je een lege ruimte aantreffen. Je zult zelf voor het interieur moeten zorgen. Het fijne hieraan is dat meubels niet duur hoeven te zijn. Je kunt online kijken naar gratis meubels, maar je kunt ook gebruik maken van je netwerk. Misschien kun je via bekende fijne meubels gratis krijgen. Je kunt ook een oproep plaatsen en wie weet kun je je ruimte helemaal vullen zoals jij dat wilt.
Tip: Neem je ouders mee naar de IKEA en laat hun betalen!
Bij meeste studentenwoningen zijn voorzien van internet, maar dit is niet overal het geval. Dit staat overigens vaak bij de beschrijving van de woning vermeld, maar het is nooit verkeerd om dit dubbel te checken. Dit geldt hetzelfde voor de televisie.
Tip: Neem een abonnement op streaming diensten. De kosten kun je eventueel delen met huisgenoten.
Geef jouw nieuwe adres door aan de gemeente. De gemeente zal het oude adres weghalen en de nieuwe toevoegen.
Bekijk jouw mogelijkheden die je kunt krijgen van ome DUO. Het is in sommige gevallen mogelijk om een extra zakcentje te ontvangen. Bekijk dan wel direct de voorwaarden en dergelijke. Hier kun je ook direct een studentenlening aanvragen.
Wanneer je 21 of ouder bent, dan sta je niet meer onder de verzekering van de ouders. Het is altijd goed om verschillende verzekeringen te checken of je deze nodig hebt. Met name de onderstaande zijn wel handig om af te sluiten.
Zorgverzekering – studenten krijgen hier doorgaans voordeel op. Bekijk studentengoedverzekerd.nl voor hulp.
Inboedelverzekering – Het is handig om jouw bezittingen te verzekeren. Bij waterschade, inbraak of dergelijke, krijg je de kosten terug van de verloren artikelen.
WA verzekering – Ben je dronken en laat je net de telefoon van je huisgenoot op de grond vallen, dan kun je dit achterhalen op de verzekering.
Bekijk of in de stad een studentenarts zit. Bij sommige scholen of steden is het mogelijk om je te laten behandelen door een studentenarts. Ze hebben vaak ook verstand van het studentenleven. Scheelt vaak veel tijd en geld.
Maak gebruik van studentenkorting door gebruik te maken van ISIC. Hierbij kun je profiteren van diverse acties. Voor 12 euro koop je een jaar kaart en kun je het gehele jaar profiteren van de gegeven kortingen.