stichting solink random logo
7.jpg
nieuwsitems 31-03-2017
Kamers beschikbaar in diverse steden voor het nieuwe schooljaar 2017 - 2018
Stichting SOlink bereid zich momenteel voor op het nieuwe schooljaar en ook…
lees verder...
Stichting_SOlink_anbo_logo Stichting_SOlink_stichtinghelp_logo Stichting_SOlink_coalitieerbij_logo Stichting_SOlink_wijz_logo Stichting_SOlink_gemeente-rotterdam_logo Stichting_SOlink_gemeente-utrecht_logo Stichting_SOlink_amsterdam-zuid_logo Stichting_SOlink_fundatie-van-den-santheuvel-sobbe_logo Stichting_SOlink_projecten-in-nederland-logo Stichting_SOlink_gph-verhagen-stichting-logo Stichting_SOlink_logo_sluytermanvanloo

Nieuws

Hier vind u een overzicht van het nieuws rondom Stichting SOlink

[31-03-2017] Kamers beschikbaar in diverse steden voor het nieuwe schooljaar 2017 - 2018

Stichting SOlink bereid zich momenteel voor op het nieuwe schooljaar en ook daarbij zijn er weer diverse mogelijkheden voor jou als student om een mooie kamer te bemachtigen. In Rotterdam, Amsterdam, Delft, Leiden, Den Haag, Utrecht en in nog vele andere studentensteden en omgeving zijn volop mogelijkheden om vanaf het nieuwe schooljaar een kamer te kunnen betrekken. Meld je vandaag nog aan en vind ook jouw ideale match![07-04-2015] Coalitie Erbij presenteert campagne om eenzaamheid in zomer aan te pakken

Met een nieuwe campagne vestigt Coalitie Erbij, het landelijke samenwerkingsverband tegen eenzaamheid, de aandacht op 'zomereenzaamheid'. De coalitie, die jaarlijks de Week tegen Eenzaamheid organiseert, wil met aanvullende campagnes in de rest van het jaar meer aandacht vragen voor eenzaamheid. De nieuwe campagne rond zomereenzaamheid werd vandaag tijdens de ledenbijeenkomst van Coalitie Erbij gepresenteerd.

Voor we het weten staat de zomervakantie weer voor de deur. Voor velen een periode om naar uit te kijken, lekker met het gezin of vrienden op vakantie, even de boel de boel laten. Voor veel mensen echter ook een periode om als een berg tegenop te zien. Want juist in de zomer, als activiteiten en vrijwilligerswerk vaak stil liggen en veel mensen op vakantie zijn, is het risico op eenzaamheid bij mensen met weinig contacten groter.

Daarom komt Coalitie Erbij met de campagne 'Wie nodig jij uit deze zomer?'. De campagne roept mensen op om van toeschouwer van eenzaamheid, aanpakker te worden. Dat kan door in de zomer iemand die last heeft van eenzaamheid of weinig de deur uit komt uit te nodigen. Voor een bezoek bijvoorbeeld of om samen op stap te gaan.

Ik heb mij jarenlang eenzaam gevoeld. Tijdens de zomer was die eenzaamheid erger dan anders omdat veel van de reguliere activiteiten, een zomerstop hadden. School was gesloten, sporten stopte en iedereen was op vakantie. Hierdoor leken de dagen voorbij te kruipen en zag ik bijna niemand. Ik was echt opgelucht toen de vakantie weer voorbij was en ik weer naar school kon', zegt Nienke Luten, nu 28 jaar oud.'

Coalitie Erbij is verheugd dat Babette van Veen zich als ambassadeur van Coalitie Erbij zal inzetten om eenzaamheid aan te pakken. Van Veen weet als geen ander hoe het is om eenzaam te zijn. Na haar scheiding heeft zij zich langere tijd eenzaam gevoeld.

'In de eerste periode na mijn scheiding heb ik me heel eenzaam gevoeld. Juist als je jezelf wel eens eenzaam heb gevoeld, weet je hoe dat is voor anderen. Ik schrok er echt van toen ik hoorde dat er een miljoen mensen zijn in Nederland die zich sterk eenzaam voelen, dat raakt me enorm. Eenzaamheid is een ongelooflijk naar gevoel, en eigenlijk een veel groter probleem dan het lijkt. Het is een echte sluipmoordenaar. Ik hoop daarom dat ik vanuit mijn bekendheid kan bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid', aldus Babette van Veen.

Hoe doe je mee?
De kernleden van Coalitie Erbij zullen de campagne onder de aandacht brengen van hun vrijwilligers. Coalitie Erbij roept verder iedereen op in de eigen omgeving uit te kijken naar mensen die zich mogelijk eenzaam voelen in de zomer. Verras deze mensen met een betekenisvol kaartje en een uitnodiging om samen iets te ondernemen. Vanaf 1 juni kan iedereen op wienodigjijuit.nl informatie en inspiratie vinden over de campagne. Begin juni zal de campagne worden afgetrapt door Babette van Veen. Uiteraard is pers hierbij van harte welkom. Meer informatie volgt.

Over Coalitie Erbij
Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, die ieder op eigen wijze een maatschappelijke rol spelen om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden. Coalitie Erbij voert het hele jaar een bewustwordingscampagne die om kennis en kunde rond eenzaamheid te verbreden en te delen. Kernleden van Coalitie Erbij zijn Humanitas, KPN Mooiste Contact Fonds, Leger des Heils, MOgroep, Nationaal Ouderenfonds, Nationale Vereniging de Zonnebloem, Resto VanHarte en Sensoor. Daarnaast heeft de coalitie nog 32 leden. Coalitie Erbij organiseert jaarlijks de Week tegen Eenzaamheid. Zie www.samentegeneenzaamheid.nl en volg ons ook op Facebook en Twitter.

[12-03-2015] SOlink programma blijft in trek

In aanloop naar het nieuwe schooljaar merkt Stichting SOlink weer een toename in belangstelling van jong en oud om deel te nemen aan het SOlink programma. Ook aankomend jaar dus volop kansen om studenten en 50plussers aan elkaar te linken. Ook belangstellend? Neem vandaag nog contact met ons op!

[19-12-2014] Kantoor gesloten tijdens kerst

Stichting SOlink is wegens de kerstvakantie gesloten vanaf maandag 22 december 2014. Wij helpen u vanaf maandag 5 januari 2015 graag weer verder.

[23-09-2014] Staatssecretaris Van Rijn reikt Nationale Eenzaamheid Prijs uit op Nationaal Eenzaamheid Congres

Donderdag 25 september wordt de Week tegen Eenzaamheid 2014 afgetrapt met het Nationaal Eenzaamheid Congres. Nederland verandert van een verzorgingsstaat in een participatiesamenleving. Het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid is daarom belangrijker dan ooit. Ook omdat ruim een miljoen Nederlanders zich aanhoudend en ernstig eenzaam voelt. Hoe dit kan worden gedaan komt aan bod tijdens het congres waarbij wordt ingegaan op hoe de zorg kan worden betrokken bij het voorkomen en verminderen van eenzaamheid.

Staatssecretaris Martin van Rijn (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geeft tijdens het jaarlijkse Nationaal Eenzaamheid Congres zijn visie op een betrokken samenleving en reikt de Nationale Eenzaamheid Prijs 2014 uit. Het congres wordt gepresenteerd door Hadassah de Boer. Ivan Wolffers, publicist en hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur aan de VU, spreekt de Nationale Eenzaamheid Lezing uit.

Actieplan VWS en Coalitie Erbij
Staatssecretaris Van Rijn en Coalitie Erbij lanceerden in augustus een actieplan om de eenzaamheid in de Nederlandse samenleving terug te dringen. Met het plan wordt de bestrijding van eenzaamheid in beleid verankerd. "Eenzaamheid kunnen we samen aanpakken. Een betrokken samenleving is een betere samenleving", aldus Van Rijn.

Nationale Eenzaamheid Lezing
Ivan Wolffers spreekt de Nationale Eenzaamheid Lezing 2014 uit met als onderwerp ‘Zorg en en het eenzaamheidsspook’. Wolffers gaat in op de vraag waarom sociale contacten en een goed functionerend netwerk zo belangrijk zijn voor onze gezondheid. Eenzame mensen zijn ongezonder en sterven eerder. Er zijn factoren in onze samenleving die eenzaamheid bevorderen. De gezondheidszorg is onderdeel van de samenleving en vertoont dezelfde ontwikkelingen. Wolffers neemt de gezondheidszorg onder de loep en stelt zich de vraag: kan de gezondheidszorg meer doen om eenzaamheid te voorkomen of te verminderen? Tot slot komt hij met een aantal suggesties voor een mensgerichte manier van zorg verlenen.

Over het Nationaal Eenzaamheid Congres
Thema van het Nationaal Eenzaamheid Congres 2014 is de zorg. Mensen in zorgsituaties lopen een verhoogd risico op eenzaamheid, terwijl het voorkomen en bestrijden ervan niet alleen tot een hogere kwaliteit van leven leidt, maar in potentie ook kostenbesparingen mogelijk maakt. Zorg- en welzijnsorganisaties werken steeds vaker samen en kunnen zij elkaars expertise benutten in het tegengaan van eenzaamheid. Op het congres komen bestuursleden, management, staf en professionals bij elkaar uit de wereld van verpleging en verzorging, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg, welzijn en overheid. Het doel van het congres is om hen maximaal te betrekken bij het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid.

Locatie en programma
Wanneer? Donderdag 25 september van 12.45 - 16.30 uur
Waar? Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, Den Bosch
Programma: zie www.samentegeneenzaamheid.nl/congres

Over Coalitie Erbij
Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, die ieder op eigen wijze een maatschappelijke rol spelen om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden. De kernleden van Coalitie Erbij zijn Humanitas, Leger des Heils, MOgroep, Nationaal Ouderenfonds, Nationale Vereniging de Zonnebloem, Resto VanHarte en Sensoor. Daarnaast heeft de Coalitie nog 29 leden. Coalitie Erbij organiseert jaarlijks de Week tegen Eenzaamheid. Deze week is onderdeel van de bewustwordingscampagne die Coalitie Erbij het hele jaar door voert om kennis en kunde rond eenzaamheid te verbreden en te delen en vindt plaats van 25 september t/m 4 oktober. Het thema dit jaar is '(H)erken eenzaamheid en handel op tijd'. Zie: www.samentegeneenzaamheid.nl en volg ons ook op Facebook en Twitter.

[01-05-2014] Veel nieuwe kamers beschikbaar voor het nieuw schooljaar

In Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Leiden en diverse andere steden zijn voor het nieuwe schooljaar kamers beschikbaar. De afgelopen maanden hebben diverse nieuwe ouderen zich bij Stichting SOlink aangemeld om deel te nemen aan het SOlink programma en daarmee een kamer beschikbaar te stellen aan een student! Ben je op zoek naar een kamer voor het nieuwe schooljaar? Wellicht kan Stichting SOlink je dan verder helpen! Meldt je vandaag nog aan.

[26-02-2014] Liever Thuis! beurs maakt ouderen wegwijs

Van 13 t/m 15 maart vindt in de RAI in Amsterdam de liever thuis! beurs plaats. Op de beurs vinden ouderen en professionals alle antwoorden, mogelijkheden en oplossingen die veilig én comfortabel ouder worden in eigen huis mogelijk maken.

"Er komen niet alleen meer ouderen bij, we worden ook steeds ouder. Ouderen van nu zijn fitter en willen langer op een actieve, kwalitatieve manier van het leven genieten,” zegt Michiel Bos, initiatiefnemer van liever thuis!. “Er zijn ontelbaar veel oplossingen, mogelijkheden en initiatieven die dit mogelijk maken. Wij vinden dat al deze informatie helder en overzichtelijk moet worden aangeboden bij de doelgroep. Zodat zij hun eigen keuzes kunnen maken voor nu of voor in de toekomst. Dat is de gedachte achter liever thuis!"

Door verschillende stands op het gebied van o.a. woningaanpassingen, de nieuwste elektronica, ergonomisch keukengerei, financieel advies, mobiliteit, communicatiesystemen en hulp in huis krijgen ouderen meer inzicht en gevoel bij wat er speelt en op welke manier ouderen comfortabel en veilig thuis kunnen (blijven) wonen.

Gratis bezoeken?
Via Stichting SOlink heeft u de mogelijkheid om gratis een bezoek te brengen en u zo te oriënteren op alle mogelijkheden die het prettig oud worden in de eigen omgeving bevorderen. Toegangskaarten kun u aanvragen via Stichting SOlink. Of klik hier om direct uw gratis kaartje aan te vragen: klik hier

Beurs info
Wanneer: donderdag 13 t/m zaterdag 15 maart
Waar: RAI Amsterdam
Openingstijden: dagelijks van geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur

Kijk voor meer informatie op: klik hier

Adres en route
RAI Amsterdam
Europaplein

Bereikbaarheid
De RAI Amsterdam is zowel met openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar.

[26-09-2013] Week tegen Eenzaamheid vandaag van start

Vandaag begint de Week tegen Eenzaamheid. Coalitie Erbij organiseert deze actieweek elk jaar met honderden mensen en organisaties in het land. De Week tegen Eenzaamheid, dit jaar van 26 september t/m 5 oktober, is onderdeel van de bewustwordingscampagne die Coalitie Erbij het hele jaar door voert om kennis en kunde rond eenzaamheid te verbreden en te delen. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid worden er in het hele land activiteiten georganiseerd om mensen die dat goed kunnen gebruiken een gezellige tijd te bezorgen, zoals De Langste Eettafel van Nederland.

De activiteiten worden zowel georganiseerd door organisaties als door individuen en variëren van conferenties waarbij wordt besproken hoe eenzaamheid kan worden aangepakt en speeddaten voor 55+’ers tot bijvoorbeeld het ‘Kom Erbij Festival’, waar men samen kan komen, contact kan maken, aandacht mag ontvangen en plezier gaat beleven tijdens het doen van activiteiten als wandelen, schrijven en breien. Bekijk het overzicht van alle activiteiten die plaatsvinden in de Week tegen Eenzaamheid op de website www.samentegeneenzaamheid.nl.

“Eenzaamheid is de situatie waarin contacten tekortschieten en een pijnlijk gemis opleveren. De negatieve implicaties van eenzaamheid beperken zich niet tot nare gevoelens maar kunnen ook uitmonden in gezondheidsklachten, zoals hoge bloeddruk, slaapproblemen, stress en een versneld verouderingsproces. Met een goede mix van activiteiten is het mogelijk om mensen te helpen meer goede contacten te krijgen, zowel in kwalitatief als in kwantitatief opzicht. Middels de Week tegen Eenzaamheid willen we hieraan bijdragen”, aldus Arie Ouwerkerk, directeur Coalitie Erbij.

Aftrap: het Nationale Eenzaamheid Congres
De Week tegen Eenzaamheid begint 26 september met het Nationale Eenzaamheid Congres 2013. Op dit congres komen mensen bij elkaar die beroepshalve betrokken zijn bij eenzaamheid, bijvoorbeeld vanuit zorg- en welzijnssector, woonsector en overheid. Om te praten over eenzaamheid en vooral om na te denken over creatieve manieren om eenzaamheid te voorkomen of verminderen. Tijdens het congres wordt de winnaar bekendgemaakt van de Nationale Eenzaamheid Prijs 2013. Het congres wordt gepresenteerd door Katja Schuurman. Dr. Nan Stevens zal de Nationale Eenzaamheid Lezing ‘Aanpak eenzaamheid: een urgente uitdaging’ uitspreken.

Congres bijwonen
Bent u als professional bezig met eenzaamheid en heeft u belangstelling het congres bij te wonen? Meld u dan aan op www.samentegeneenzaamheid.nl.

Meer informatie
Ga naar de actiesite: www.samentegeneenzaamheid.nl.

Over Coalitie Erbij
Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, die ieder op eigen wijze een maatschappelijke rol spelen om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden. De kernleden van Coalitie Erbij zijn Humanitas, Leger des Heils, MOgroep, Nationaal Ouderenfonds, Resto VanHarte, Sensoor en Nationale Vereniging de Zonnebloem. Daarnaast heeft de Coalitie nog 28 leden. Ga voor meer informatie naar www.samentegeneenzaamheid.nl en volg ons ook op Facebook en Twitter.

[02-04-2013] Reportage SOlink !

In het kader van verbinden van generaties is er een mooie reportage gemaakt door het radio programma Villa VPRO op Radio 1 over een door SOlink tot stand gebrachte link. In de reportage geven de deelnemers een indruk hoe het er in hun link in de dagelijkse omgang aan toe gaat.

Beluister hieronder de reportage.

[01-10-2012] Week tegen Eenzaamheid geopend

De Week tegen Eenzaamheid is woensdag 26 september officieel geopend tijdens het ‘Kom de deur uit’ seminar in het Figi Theater in Zeist. Er is halsoverkop naar deze locatie uitgeweken vanwege een brand in het gebouw bij het Achmea Conference Center waar het seminar oorspronkelijk zou plaatsvinden! Een start met stress maar ook met positieve energie vanwege de onderlinge samenwerking en flexibiliteit van de betrokken mensen. Er kwamen 160 belangstellenden op het seminar af.

Vincent Bijlo leverde een prachtige bijdrage aan deze middag. Hij sloot af met de boodschap ‘Laat jezelf zien, dan pas word je gezien’. Wil je zijn optreden bekijken, ga dan naar www.komdedeuruit.nl/nieuws

Erica Terpstra bracht een krachtige videotoespraak om de Week tegen Eenzaamheid officieel te openen. Het filmpje daarvan is ook terug te zien op de website.

Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij, wijst erop hoe belangrijk samenwerking met andere sectoren is. ‘Als Coalitie Erbij bestaan we uit organisaties in zorg en welzijn. We moeten contact maken met organisaties op het gebied van cultuur, natuur, horeca; andere sectoren betrekken in de strijd tegen eenzaamheid’, aldus Ouwerkerk.

De laatste onderzoeksresultaten van het TNS-Nipo onderzoek werden gepresenteerd door Theo van Tilburg, hoogleraar Sociale Gerontologie verbonden aan de afdeling Sociologie van de VU Amsterdam. Tijdens een panelgesprek werd verder gepraat over mogelijke samenwerking tussen de verschillende sectoren met Clémence Ross, (directeur NISB), Jan Romme (directeur Nationaal Ouderenfonds), Wies Rosenboom (directeur Kunstfactor), Lodewijk van der Grinten (directeur Koninklijke Horeca Nederland) en Cornel Vader (directeur Leger des Heils Zorg).

Kijkvoor een uitgebreid verslag van het seminar op www.komdedeuruit.nl

[07-08-2012] Derde Week tegen Eenzaamheid in voorbereiding

Met het thema 'Kom de deur uit', organiseert Coalitie Erbij voor het derde achtereenvolgende jaar de Week tegen Eenzaamheid, van 26 september t/m 5 oktober 2012. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de drie Nederlanders zich regelmatig eenzaam tot zeer eenzaam voelt. Eenzaamheid is niet alleen een probleem voor het individu zelf maar ook voor de samenleving: mensen die zich eenzaam voelen lopen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

Week vol activiteiten
Met het thema ‘Kom de deur uit’ onderstreept Coalitie Erbij het belang van het ondernemen van activiteiten buitenshuis. Mensen die zich eenzaam voelen ervaren vaak te weinig goede contacten. Juist het ondernemen van activiteiten buiten de deur biedt mogelijkheden om mensen te ontmoeten en om nieuwe contacten te leggen. De hele Week staat in het teken van verschillende activiteiten om ‘de deur uit te gaan’; van culturele uitstapjes tot georganiseerde gezamenlijke maaltijden en van wandelingen in de natuur tot sportactiviteiten. Organisaties uit de wereld van sport, cultuur, natuur, horeca, gezondheidszorg en welzijn zetten zich hiervoor in tijdens de Week tegen Eenzaamheid.

Openingsseminar 26 september 2012
De aftrap van de Week tegen Eenzaamheid vindt plaats op woensdag 26 september met het seminar ‘Kom de deur uit’. Tijdens het seminar presenteert Coalitie Erbij de laatste onderzoeksresultaten over eenzaamheid en ‘de deur uit gaan’. Vervolgens gaan de aanwezigen in verschillende workshops aan het werk met urgente vraagstukken rondom het thema eenzaamheid. Iedereen kan twee workshops bijwonen. Het uitgangspunt is dat er gezamenlijk nieuwe kennis wordt ontwikkeld over het bestrijden van eenzaamheid. Heeft u belangstelling voor het seminar, meldt u dan aan via week@coalitieerbij.nl.

Koploperssteden
Er zijn verschillende koploperssteden die voorop lopen in de strijd tegen eenzaamheid. Een koplopersstad besteedt in de Week tegen Eenzaamheid extra aandacht aan dit onderwerp. In samenwerking met Coalitie Erbij werken deze steden aan een geïntegreerde aanpak op lokaal niveau om eenzaamheid te bestrijden. De koploperssteden zijn Almere, Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Weert en Zoetermeer.

De Langste Eettafel van Nederland
Daarnaast vinden er door het land allerlei eetfestijnen plaats onder de noemer ‘de Langste Eettafel van Nederland’. Het doel is dat in de Week tegen Eenzaamheid 20.000 mensen aanschuiven aan georganiseerde eettafels door het land. De tafels worden virtueel met elkaar verbonden en zo ontstaat de Langste Eettafel van Nederland. Welzijnsinstellingen, bedrijven, sportverenigingen en particulieren worden opgeroepen om een Eettafel te organiseren.

Workshop voor vrijwilligers
Er zijn natuurlijk tal van vrijwilligers actief om mensen uit een sociaal isolement te halen. Om de vrijwilligers extra bagage mee te geven over wat wel en wat juist niet ondersteunend is voor eenzame gasten / cliënten worden er op 20-tal plaatsen in Nederland workshops aangeboden. Van Groningen tot Dordrecht en van Weert tot Lelystad.

Kijk voor meer informatie over de Week tegen Eenzaamheid en alle activiteiten die plaatsvinden op www.komdedeuruit.nl

[17-01-2012] SWOA en SOlink werken samen in Arnhem

SWOA en SOlink verbinden, studenten een kamer door hulp van ouderen. Heeft u een (logeer)kamer over in huis en zou u graag wat aanspraak willen? Misschien wilt u uw extra (logeer)kamer dan beschikbaar stellen voor een serieuze student. Voor studenten die in Arnhem studeren is het niet altijd makkelijk een kamer te vinden. Een student verhuist vaak van een dorp naar een stad. Dit kan een grote stap zijn, wellicht kunt u in deze verandering ondersteuning bieden. Stichting Welzijn Ouderen Arnhem en Stichting SOlink brengen u in contact met een serieuze student.

Hoe werkt het?
U meldt zich aan via het Centraal Informatie en Adviespunt van SWOA (026) 445 99 99, bereikbaar tussen 9.00 uur en 12.00 uur. U heeft dan een gesprek waarin we uw gegevens noteren. Daarna volgt een huisbezoek en maakt u kennis met de ouderenwerker. We bekijken dan ook uw interesses en ervaring, om een match met een student te kunnen maken.

Stichting SOlink zoekt voor u de praktische kant uit omtrent financiën, AOW en de huur. En Stichting SOlink huurt de kamer bij u, de kamer komt in bruikleen van de student. Stichting SOlink betaald de huur rechtstreeks aan u. Studenten kunnen zich aanmelden bij Stichting SOlink (078) 618 79 36.

Een match
Wanneer SWOA en SOlink een student heeft die in aanmerking komt voor uw kamer, maken we een afspraak om kennis te maken. De ouderenwerker van SWOA is bij dit gesprek aanwezig. Wanneer het klikt tussen u en de student is er een ‘match’ en kunnen er afspraken worden gemaakt. Tijdens het verblijf van de student bij u in huis, houdt de ouderenwerker van SWOA met u contact, onder ander om te kijken of alles naar wens verloopt. U kunt de ouderenwerker natuurlijk ook altijd zelf benaderen met vragen.

[30-08-2011] Stichting SOlink en John de Bever slaan handen ineen: aanpak tegen eenzaamheid en woningnood!

John de Bever en Stichting SOlink gaan samen de strijd aan tegen twee, groeiende, maatschappelijke problemen in de samenleving: woningnood onder jongeren en eenzaamheid onder senioren. De kersverse ambassadeur van SOlink geeft met de release van de single ‘Als een Hemel zonder SterrenLicht’ het startschot voor een langdurende samenwerking!

SOlink biedt sinds 2009 een oplossing voor de toenemende woningnood onder jongeren en het stijgende aantal senioren dat vereenzaamt. SOlink brengt in heel Nederland serieuze studenten die op zoek zijn naar een kamer in contact met alleenstaande ouderen die een kamer beschikbaar hebben. Essentieel hierbij is dat de student en de oudere bij elkaar passen, er moet sprake zijn van een 'match', zodat de oudere en student een meerwaarde voor elkaar kunnen zijn. Zo ontstaat er voor senioren de kans om nieuwe jonge mensen te ontmoeten in ruil voor een (betaalbare) verblijfplaats.

Met hulp van een netwerk van consulenten, zorgt SOlink voor een zorgvuldig plaatsingstraject. Ook wordt het opstartproces deskundig begeleid. Na ruim tientallen matches, kan worden geconcludeerd dat resultaat is geboekt. Zowel bij de senioren als de studenten heeft er een positieve gedragsverandering plaatsgevonden. Ook is de aandacht van diverse media, gemeenten en de politiek gewekt.

In ‘De week tegen eenzaamheid’ (23 september - 1 oktober 2011), zijn SOlink en ambassadeur De Bever actief om veel aandacht te genereren voor een nog altijd ernstig groeiend probleem en de door Solink geboden oplossing. Met de oproep ‘Voorkom eenzaamheid, versterk je Sociaal Konvooi’ wordt dit jaar de nadruk gelegd op preventie van eenzaamheid.

John de Bever: ‘Tijdens mijn optredens beleef ik vaak de kracht van muziek. Een lach die op het gezicht verschijnt, maar ook een traan die wordt gelaten. Met mijn muziek en positieve inzet, hoop ik samen met SOlink veel te bereiken!’.

SOlink: ‘We mogen ons niet verstoppen voor de problemen in onze eigen samenleving. Onze oplossing is realistisch en biedt een win-win situatie. Er staan mooie plannen op stapel. We zijn zeer verheugd over de samenwerking met onze nieuwe ambassadeur.’.

[30-06-2011] The Battle Of Concepts

Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt zelfs dat maar liefst 43% van de jongeren zich weleens eenzaam voelt. Een hoog percentage, waar de meeste jongeren zich vaak niet bewust van zijn totdat het hen overkomt.

Om eenzaamheid onder jongeren te verminderen zijn wij op zoek naar nieuwe initiatieven die jongeren tussen de 12 en 24 jaar op een laagdrempelige en leuke manier een helpende hand kunnen reiken tegen eenzaamheid.

Het moet hierbij gaan om leuke, laagdrempelige initiatieven die (1) gebruik maken van ICT als verbindende factor om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan en (2) gerealiseerd kunnen worden door bedrijven die zich bevinden in de leefwereld van deze jongeren.

Ga voor meer informatie naar de website van The Battle Of Concepts

[12-04-2011] ANBO EN SOLINK SLAAN HANDEN INEEN

Na een uitgebreide kennismaking tussen de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) en Stichting SOlink werd al snel duidelijk dat beiden een gemeenschappelijk belang hebben. ANBO is één van de belangenbehartigers van senioren in ons land. ANBO staat voor zelfstandigheid en zeggenschap over het eigen leven van senioren. Stichting SOlink levert een bijdrage aan het voorkomen van eenzaamheid onder senioren door de intergenerationele kloof te dichten tussen senioren en jongeren.

In Nederland komen twee grote maatschappelijke problemen voor, waar twee verschillende generaties bij betrokken zijn. Zo zijn er veel senioren die zich door omstandigheden soms alleen of eenzaam voelen. Een deel hiervan heeft zelfs regelmatig deze nare gevoelens. Daarnaast ondervinden een hoop serieuze studenten hinder bij het vinden van een geschikte kamer om aan hun studie te werken. Studenten die zich serieus bezighouden met hun studie, sociaal en normaal in de omgang zijn met andere mensen en zich niet thuis voelen in het klassieke model van studentenhuisvestiging. Stichting SOlink heeft na veel eigen onderzoek en gesprekken met direct betrokken senioren, studenten, Ministeries, politieke partijen en diverse bonden een oplossing gevonden, waarmee een grote groep senioren en studenten kunnen worden geholpen.

ANBO Gewest Zuid-Holland en Stichting SOlink hebben besloten om in Zuid-Holland met elkaar te gaan samenwerken. Zij willen senioren kennis laten maken met betrouwbare studenten die het ontzettend leuk vinden om bij hen een kamer te betrekken. Niet alleen wonen bij elkaar, maar ook even bijkletsen, een kopje koffie of thee, zo nodig de maaltijd met elkaar nuttigen. Kortom een goede band met elkaar en in eigen huis opbouwen.

Wilt u meer weten of zich aanmelden? Ga dan naar www.anbo.nl/zuidholland of www.solink.nl

[31-01-2011] STICHTING SOLINK OP NEDERLAND 2 OMROEP MAX

Op dinsdag 1 februari 2011 zal Stichting SOlink op TV te zien zijn bij Omroep Max op Nederland 2 in een aflevering van de serie 'Ouderen over de Grens'. In de aflevering van 1 februari zal Stichting SOlink in het kader van het bestrijden van het alleen zijn / eenzaam zijn aan de kijker worden voorgesteld. De uitzending begint om 18:25 en duurt ongeveer een half uur, waarvan ongeveer 10 minuten aan Stichting SOlink wordt besteed.

In Ouderen over de Grens wordt op bijzondere en veelzijdige wijze het leven van ouderen in Nederland, Denemarken, Finland, Polen, Tsjechië en Zweden in beeld gebracht. Vanuit elk land zal een reportage over een actueel probleem worden uitgezonden, wordt er een wens vervuld en zal een bijzondere oudere worden geportretteerd. Bekende Europeanen vervullen de wensen en maken portretten van de ouderen. Voor Nederland zijn dat Lieke van Lexmond en Dennis van der Geest.

De items uit de verschillende landen worden afwisselend getoond, zodat in elke aflevering drie items uit drie verschillende landen te zien zal zijn. Vanuit deze drie invalshoeken geeft Ouderen over de Grens een breed en gevarieerd beeld van de Europese ouderencultuur.

Vanuit Nederland wordt aandacht besteed aan het groeiende probleem eenzaamheid bij ouderen. Steeds vaker moeten ouderen de dag alleen zien door te komen en missen daarbij gezelschap en wat aanspraak. Stichting SOlink levert een oplossing aan dit probleem door een match te maken met een serieuze en rustige student die op kamer gaat gedurende de studieperiode bij de oudere. In de uitzending komen onder andere aan het woord studente Marleen, oudere Erne, en directeur Gertjan Fok van Stichting SOlink.

Voor meer pers gerelateerde informatie kunt u contact opnemen met drs. F.J. van Maanen, voorzitter, op telefoonnummer 06 53 78 74 91 of via e-mail: f.j.vanmaanen@solink.nl

[12-11-2010] STICHTING SOLINK GENOMINEERD VOOR CASE VAN HET JAAR 2010

Dinsdag 26 oktober 2010 zijn de finalisten voor de Case van het jaar 2010 gekozen. De selectiecommissie bestaande uit Kerst Zwart, directeur Welder, Yvonne van Gilse, directeur LOC, en Suzanne Hammink, projectmanager Pratenonline kozen voor Stichting SOlink, E-coaching voor partnerzorg en Bordercross Academy. De winnaar wordt gekozen door het publiek. Op de website van Casemanagement Groep (www.casemanagementgroep.nl) kan iedereen zijn stem uitbrengen.

Jaarlijks organiseert Casemanagement Groep de verkiezing van de 'Case van het jaar'. Een platform voor daadkrachtige en innovatieve initiatieven die bijdragen aan empowerment van klanten in zorg en zekerheid. (Oud-)studenten, casemanagers, professionals en andere partijen brengen bijzondere en vernieuwende klantconcepten onder de aandacht. Case van het jaar is een springplank naar succes, eerdere winnaars waren Buurtzorg, Eigen kracht centrale en Pratenonline. 'De selectiecommissie koos voor deze drie finalisten omdat empowerment van de burger gekoppeld wordt aan daadkrachtige innovatie', aldus Margriet de Wit van het Kenniscentrum Casemanagement Groep.

De finalisten presenteren zich via een presentatie op YouTube. Deze filmpjes zijn te downloaden via de website van Casemanagement Groep. Stemmen kan direct via deze pagina tot en met 1 maart 2011. Op 16 maart wordt tijdens de netwerkmeeting LinkingCase de winnaar bekend gemaakt. Via dit virtuele kennispodium zijn ook de andere inzendingen te zien.

[24-09-2010] STUDENTEN OUDEREN LINK BOEKT WINST IN DE STRIJD TEGEN EENZAAMHEID BIJ SENIOREN

Stichting SOlink is op 04-01-2010 begonnen met het aanpakken van twee maatschappelijke problemen. Door een student een kamer te laten betrekken bij een senior die alleen (of eenzaam) is, tracht Stichting SOlink een oplossing aan te bieden voor de kamertekorten bij studenten en het alleen (of eenzaam) zijn van veel senioren. Een eerste tiental matches zijn inmiddels van start gegaan en de resultaten zijn al veelbelovend!

Na een half jaar hebben al meer dan 200 studenten en minder dan 100 senioren zich aangemeld voor deelname aan het SOlink project. Al deze studenten en senioren zijn de afgelopen maanden door de consulenten van Stichting SOlink bezocht en is er middels intakegesprekken van al deze deelnemers een profiel opgesteld. Hieruit zijn inmiddels een tiental matches tot stand gebracht.

Na een aantal weken is bij diverse matches al merkbaar resultaat geboekt en blijkt onze slogan ' meerwaarde in wonen ' in de praktijk duidelijk van toepassing te zijn. Zowel de senioren als studenten die nu met elkaar optrekken hebben het ontzettend naar hun zin. Dit heeft bij een aantal senioren al geleid tot positieve merkbare verandering van het sociale gedrag.

Stichting SOlink constateert dat diverse senioren na een aantal weken van aanwezigheid van een student al positieve veranderingen in het sociaal gedrag vertonen. Tot voorkort leefde een aantal van deze senioren een behoorlijk teruggetrokken bestaan, maar tegenwoordig durft men de voordeur al een stuk makkelijker open te doen, wordt er zelfverzekerder gecommuniceerd en voelt men zich merkbaar veiliger zodra het buiten donker wordt.

Ook de komende tijd zullen er diverse nieuwe matches van start gaan. Stichting SOlink streeft ernaar om zo veel mogelijk senioren en studenten met deze maatschappelijke oplossing te helpen.

Voor meer persgerelateerde informatie kunt u contact opnemen met drs. F.J. van Maanen, voorzitter, op telefoonnummer 06 53 78 74 91 of via e-mail: f.j.vanmaanen@solink.nl

[29-04-2010]Nederland loopt warm voor Studenten - Ouderen link !

Dordrecht, SOlink blijkt na een kleine vier maanden bijzonder goed te zijn ontvangen bij zowel studenten als senioren door heel Nederland. Zowel senioren als studenten schrijven zich massaal in voor deelname aan het project met als resultaat dat er de komende periode veel kennismakingsgesprekken tussen senioren en studenten zullen plaatsvinden.

Stichting SOlink is 4 januari 2010 begonnen met het bestrijden van twee sociaal maatschappelijke problemen. Door een serieuze student tegen een lage maandelijkse vergoeding een kamer bij een eenzame / alleenstaande oudere te laten betrekken beoogt Stichting SOlink een bedrage te leveren aan het oplossen de kamertekorten bij studenten en de eenzaamheid bij senioren.

Uit divers onderzoek en media berichtgeving is gebleken dat er tienduizenden (betaalbare) kamers voor studenten in heel Nederland te kort zijn. Tegelijkertijd is gebleken dat meer dan een miljoen senioren alleen zijn, en kampen met gevoelens van eenzaamheid.

Stichting SOlink koppelt deze serieuze student met een alleenstaande of eenzame oudere, door diverse (intake) gesprekken te voeren. Aan de hand van deze gesprekken wordt een profiel opgesteld, waarmee een SOlink consulent vervolgens gaat bekijken welke student het beste bij welke oudere kan worden ondergebracht.

Ook als de koppeling eenmaal is gemaakt blijft SOlink aanwezig met een persoonlijke consulent die 24/7 bereikbaar is en geregeld een bezoek zal afleggen om te bekijken of alles voor beide groepen nog naar wens verloopt. Indien de SOlink consulent constateert dat bepaalde dingen niet verlopen zoals het hoort zal hij of zij ingrijpen.

Inmiddels is gebleken dat zowel onder Studenten als senioren veel interesse is tot deelnemen aan het SOlink project. Diverse openbare gelegenheden als scholen, bibliotheken , studentenverenigingen en buurthuizen verlenen inmiddels ook hun medewerking om het initiatief onder de aandacht te brengen.

Ook de gemeenten en lokale politiek heeft enthousiast gereageerd, met als gevolg dat veel gemeenten inmiddels heeft aangegeven deze oplossing actief te zullen gaan aandragen onder studenten en senioren. Ook de landelijke politiek is deze oplossing niet ontgaan en wordt er inmiddels ook door de leden van de Tweede Kamer over gesproken.

Twee problemen oplossen door deze aan elkaar te koppelen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar blijkt in de praktijk wel degelijk te kunnen.

[08-02-2010] De Hoop Houtbewerking gaat samenwerken met SOlink

PERSBERICHT: Dordrecht - Onlangs zijn De Hoop Houtbewerking, onderdeel van De Hoop ggz, en Stichting SOlink een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. In opdracht van SOlink, dat beoogt woningzoekende studenten aan een kamer te helpen en tegelijkertijd senioren uit hun isolement te halen, zal De Hoop Houtbewerking leegstaande kamers bij senioren opknappen en deze via een eigen productlijn meubileren.

Han van den Boogaart, directeur bedrijven van De Hoop, is enthousiast over de samenwerking: "De Hoop kan een 'Dordts product' op de markt brengen en invulling geven aan maatschappelijk betrokken ondernemen. Door fabricage en montage van kasten, bureaus en bedden doen cliënten van De Hoop immers structuur en werkritme op. De samenwerking is van onbepaalde duur."

SOlink heeft een methode willen ontwikkelen om zowel senioren uit hun sociaal isolement te halen als een oplossing te bieden voor de bestaande woningnood onder studenten. senioren in heel Nederland kunnen een kamer aanbieden aan studenten. Hiermee wil Stichting SOlink bijdragen aan de verbetering van sociale contacten tussen groepen in de samenleving die vaak weinig met elkaar te maken hebben. Zie ook http://www.solink.nl.
De Hoop Houtbewerking is een re-integratiebedrijf voor cliënten die in behandeling zijn bij De Hoop ggz. De Hoop Houtbewerking is in 2008 gecertificeerd als erkend leerbedrijf. Cliënten volgen een opleiding op het gebied van houtbewerking of de bouw en doen daarnaast praktijkervaring op. Het doel is uit te stromen naar een reguliere baan in het bedrijfsleven.

De Hoop is een ggz-instelling voor evangelische hulpverlening in Dordrecht. De Hoop ggz biedt kinder-, jeugd- en volwassenenzorg op het gebied van psychosociale, psychiatrische en verslavingsproblematiek. Ook biedt De Hoop re-integratietrajecten en heeft zij preventieprojecten voor kinderen, tieners en volwassenen. Voor meer informatie over De Hoop ggz kan men terecht op www.dehoop.org.

[04-01-2010] SOlink officieel van start !

PERSBERICHT: Niet zonder trots presenteren wij u vandaag de nieuwe stichting SOlink, de ultieme link tussen jong en oud. Vandaag zijn wij officieel begonnen met onze activiteiten.

Deze hebben een tweeledig doel:

- Woningzoekende studenten aan een kamer helpen;
- senioren uit hun isolement halen.

Het wil voor veel studenten in Nederland maar niet lukken om, binnen een redelijke termijn, voor een aanvaardbare prijs, een geschikte kamer te vinden. De wachttijd voor een student die een woning zoekt is dit jaar weer verder opgelopen. In sommige steden staan beginnende studenten maanden, soms zelfs voor jaren, op een wachtlijst.

Diverse politieke partijen maken zich ernstig zorgen over dit nog altijd oplopende tekort aan woningen voor studenten. Een oplossing is nog niet in zicht en het ziet er naar uit dat de woningnood onder studenten de komende jaren alleen nog maar zal toenemen. Intussen worden de wachttijden langer en langer en zijn studenten vaak overgeleverd aan woekerprijzen van lieden die uit deze hoge nood een slaatje proberen te slaan.

SOlink constateert tegelijkertijd een heel ander, maar zeker zo ernstig probleem: veel senioren in ons land vereenzamen of dreigen te vereenzamen. Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat 15 procent van hen in een isolement verkeert. We hebben het hier over honderdduizenden mensen die in mindere of meerdere mate 'sociaal in de knel zitten'.

SOlink concludeert dat we gezamenlijk iets kunnen doen aan dat onnodige probleem dat eenzaamheid heet. Uit onderzoek is gebleken dat een solide sociaal netwerk voor senioren het beste 'geneesmiddel' is tegen eenzaamheid. SOlink wil die sociale verbintenissen helpen opbouwen en daarmee tegelijkertijd het probleem van de woningnood onder studenten aanpakken. Wij willen senioren de kans bieden om 'nieuwe' mensen te ontmoeten. Tegelijkertijd willen wij studenten met de juiste instelling de kans bieden op een goed onderkomen tegen een acceptabel bedrag.

senioren die nog zelfstandig wonen maar zich toch wat eenzaam voelen kunnen bij SOlink aangeven of ze een kamer vrij hebben. Door een student in huis te nemen ontstaat contact op dagelijkse basis die het gevoel van eenzaamheid en nutteloosheid kan wegnemen. De oudere in kwestie voelt zich gestimuleerd en nuttig en zal een stuk positiever in het leven staan. Daarbij zal hij of zij een substantieel deel van de vergoeding ontvangen, wat in deze tijden natuurlijk van harte welkom is. senioren worden voor deze kleine toelage niet extra belast en ook anderzijds niet extra gekort op hun inkomen.

SOlink zorgt er voor dat de woningzoekende studenten die staan ingeschreven terecht komen in een goed verzorgd onderkomen tegen een schappelijke vergoeding. Die prijs zal lager liggen dan doorgaans gebruikelijk is. Wij dragen zorg voor een omgeving waarin het rustig studeren is en waarbij de student in kwestie alle vrijheid houdt die hij of zij als inwonende mag verwachten. We kunnen alleen maar hopen en misschien een beetje stimuleren dat er een goed contact ontstaat tussen de student en de oudere, die voor een of meerdere studieperiodes onder een dak wonen.

Graag benadrukken we dat het niet de bedoeling is dat hier een soort verkapte zorgsituatie ontstaat, al kan het natuurlijk geen kwaad als beide partijen een klein beetje naar elkaar omkijken. We hebben het dan over alledaagse dingen, zoals even de vuilniszak buiten zetten of af en toe een boodschapje doen. En misschien ontstaan er wel mooie dingen, zoals een student die zo nu en dan eens bij de oudere huisgenoot aan de deur klopt voor een goed advies over alledaagse dingen.

SOlink zorgt, met hulp van een groot netwerk aan consulenten, voor een goede 'match', want beide 'partijen' gaan immers niet alleen een zakelijke, maar ook een sociale verbintenis aan, waarbij de intenties vanaf het eerste begin positief moeten zijn. Het opstartproces zullen wij in zijn geheel begeleiden en ook tijdens het verblijf op de kamer zullen we regelmatig contact opnemen omdat we willen blijven weten of beide partijen gelukkig zijn met de situatie.

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn: twee problemen oplossen door de problemen aan elkaar te koppelen. Maar het kan! En daarom begonnen wij dit persbericht met de woorden dat wij, niet zonder trots, de Stichting SOlink aan u presenteren.

Stichting SOlink
Malachiet 300
3316LD Dordrecht
Telefoon: 078 618 79 36
Fax: 078 651 08 22
E-mail: info@solink.nl

Voor meer persgerelateerde informatie kunt u contact opnemen met drs. F.J. van Maanen, voorzitter, op telefoonnummer 06 53 78 74 91 of via e-mail: f.j.vanmaanen@solink.nl

Volg ons via: Stichting_SOlink_facebook_icon Stichting_SOlink_hyves_icon Stichting_SOlink_twitter_icon Stichting_SOlink_youtube_iconNeem contact met ons op:

Openingstijden

ma: 9:30 - 16:30
di: 9:30 - 16:30
wo: 9:30 - 16:30
do: 9:30 - 16:30
vr: 9:30 - 16:00

Stichting SOlink
Spinel 50
3316 LG Dordrecht

E-mail: info@solink.nl

Gratis jaar ANBO lidmaatschap cadeau bij elke SOlink match!