Hoe bouw je een houten tuinhuis op sokkels

Een houten tuinhuis kan een prachtige en functionele aanvulling zijn op je buitenruimte. Het biedt extra opslagruimte, een plek om te ontspannen of zelfs een werkruimte. Een effectieve manier om de levensduur van je houten tuinhuis te verlengen en te beschermen tegen vocht en ongedierte, is door het te bouwen op sokkels. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een houten tuinhuis bouwt waarvan de hoekpalen op sokkels staan.

Hoe bouw je een houten tuinhuis op sokkels

Stap 1: Plan en ontwerp je houten tuinhuis

Voordat je begint met het bouwen van je houten tuinhuis, is het belangrijk om een duidelijk plan en ontwerp te hebben. Bepaal de afmetingen, de indeling en het type dak (bijvoorbeeld zadeldak of plat dak). Houd rekening met de locatie in je tuin, zorg ervoor dat het tuinhuis op een vlakke ondergrond komt te staan en voldoende afstand heeft tot de erfgrens.

Stap 2: Verzamel materialen en gereedschappen

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint met de bouw van je houten tuinhuis. Je hebt onder andere houten balken, planken, schroeven, een boormachine, een zaag, een waterpas en een hamer nodig. Voor het bouwen op sokkels heb je betonnen sokkels, beton, een troffel en een grondboor nodig.

Stap 3: Plaats de sokkels

De sokkels dienen als fundering voor je houten tuinhuis en zorgen ervoor dat de hoekpalen van de grond worden getild. Graaf op elke hoek van de geplande locatie van je tuinhuis een gat van ongeveer 40-50 cm diep. Plaats vervolgens de betonnen sokkels in de gaten en zorg ervoor dat ze waterpas staan. Vul de gaten rond de sokkels met beton en gebruik een troffel om het oppervlak glad te strijken. Laat het beton uitharden volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 4: Plaats de hoekpalen

Zodra het beton is uitgehard, kun je de hoekpalen van je houten tuinhuis op de sokkels plaatsen. Gebruik lange houten balken die geschikt zijn voor buitengebruik en behandel ze met een houtbeschermingsmiddel. Bevestig de hoekpalen aan de sokkels met behulp van hoekijzers en schroeven. Zorg ervoor dat de palen waterpas staan en loodrecht op de sokkels staan.

Stap 5: Bouw het frame

Nu de hoekpalen op hun plaats staan, kun je beginnen met het bouwen van het frame van je houten tuinhuis. Bevestig horizontale balken tussen de hoekpalen om de basis, de bovenkant en de tussenliggende hoogtes van het frame te vormen. Gebruik houtschroeven en een boormachine om de balken stevig aan de hoekpalen te bevestigen.

Stap 6: Bevestig de wanden

Bevestig houten planken verticaal aan het frame om de wanden van je houten tuinhuis te vormen. Zorg ervoor dat de planken dicht bij elkaar staan en gelijkmatig verdeeld zijn. Bevestig de planken aan de horizontale balken met behulp van houtschroeven.

Stap 7: Bouw het dak

Bouw het dak van je houten tuinhuis volgens je gekozen ontwerp. Voor een zadeldak, bevestig je dakspanten aan de bovenkant van het frame en bedek je deze met dakplanken. Voor een plat dak, bevestig je horizontale balken aan de bovenkant van het frame en bedek je deze met dakplanken. Zorg ervoor dat het dak een lichte helling heeft om regenwater af te voeren.

Stap 8: Werk het tuinhuis af

Werk je houten tuinhuis af door het te schilderen of te beitsen en eventuele deuren en ramen te installeren. Je kunt ook extra details toevoegen, zoals dakgoten, verlichting en inrichting om je tuinhuis helemaal naar wens te maken.

Door je houten tuinhuis op sokkels te bouwen, bescherm je het tegen vocht en ongedierte en verleng je de levensduur van je tuinhuis. Met de juiste planning, materialen en gereedschappen kun je een prachtig en functioneel tuinhuis creëren dat jarenlang meegaat.

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens