Wat moet je weten over vliesbehang?

Wil je de muren van het huis gaan behangen? Dan is het verstandig om vliesbehang te overwegen. De kenmerken van vliesbehang kent veel voordelen en daarom kan het praktisch zijn om te kiezen voor dit soort behang. 

In het artikel geven we informatie over de kenmerken en voordelen van vliesbehang en waarom het een praktisch handige keus is om voor vliesbehang te selecteren. 

Wat moet je weten over vliesbehang?

Wat houdt vliesbehang in?

Wanneer we praten over vliesbehang, hebben we het in principe over behang met een vinyl of papieren toplaag. Deze toplaag is het “vlies” van het behang. Het behangen van de muren is zeer eenvoudig omdat je het gemakkelijk kan aanbrengen, vanuit de rol. Je hebt hiervoor geen behangtafel nodig. Een andere benaming is ook wel snelbehang en tijdens het aanbrengen zul je nauwelijks last hebben van scheuren. Het toebrengen is eigenlijk zeer simpel. Je smeert lijm op de muur en plakt dan het behang er tegenaan. Het behang zal naderhand ook niet krimpen, geen blaasjes vertonen of gaan vlekken. 

Wanneer de muur voorzien is van vliesbehang is het ook mogelijk om de muur een andere kleur te geven door het over te schilderen. De vlies helpt met het absorberen van de verf en daardoor is het mogelijk om de muur diverse keren te voorzien van nieuwe kleuren, zonder dat verfstrepen zichtbaar zijn. 

Voor meer praktische informatie over onder andere het aanbrengen en verwijderen van vliesbehang kun je hier vinden. 

Nadelige kenmerken van vliesbehang

Wanneer je vliesbehang toevoegt aan de muur, kan het doorschijnend zijn. Voordat je de muur gaat behangen is het verstandig om één egale muur te hebben en hoe lichter hoe beter. 

Mocht je kiezen voor een donkere kleur behang, dan is het mogelijk om de onderliggende muur wat donkerder te maken. Eventuele naden in het behang zijn minder zichtbaar, mocht je moeite hebben gehad met het strak krijgen van het behang. Snelbehang is overigens wel weer snel te verwijderen, maar is vergeleken met normaal behang wel duurder. 

Het kiezen van vliesbehang

Wanneer je een interieur gaat kiezen, is het belangrijk om dit af te stemmen met het soort behang. Voordat je de keuze gaat maken is het belangrijk om te kijken naar de soorten die te vinden zijn. Je hebt namelijk drie vormen van behang: 

Effen behang – Meest populaire keuze bij vliesbehang door de effen en egale structuur. Het staat ook bekend om de lange levensduur en vandaar een zeer geschikte keuze. 

Gestructureerd behang – Het is een traditionelere variant van behang, met de voordelen van vliesbehang. Het is heel handig om van kleur te veranderen, maar toch kun je het traditionelere behang behouden. 

Decoratief behang – Het is een variant van gestructureerd behang, alleen bevat het hier een afbeelding of kleur als decoratie. Het is ook leuk om het behang te combineren. Je kunt stukken behangen met effen behang of gestructureerd behang en een gedeelte behangen met decoratief behang. Je creëert hiermee een zeer mooi uniek effect voor je slaapkamer of woonkamer. 

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens