Het kind gaat het huis uit

Bij iedere huishouden gaat het gebeuren. Het kind zal gegeven moment oud genoeg zijn en zal het huis verlaten. Dit kan bijvoorbeeld wanneer ze op kamers gaan om te studeren, maar dan is de kans wel nog dat ze terug komen wonen. Om alvast te helpen met deze veranderingen leggen we graag uit wat er gebeurd als het kind het huis uitgaat. 

Het kind gaat het huis uit

Wat gaat er veranderen.

Het uit huis gaan van jouw kind is een grote verandering voor beiden. Het is normaal dat je een mengeling van emoties voelt, zoals verdriet, opluchting, trots of angst. Het kan moeilijk zijn om los te laten, maar probeer het te zien als een spannend nieuw hoofdstuk voor jullie beiden.

Hier zijn een paar dingen die veranderen als uw kind het huis uitgaat:

Je hebt meer vrije tijd voor jezelf

Zonder je kind in de buurt heb je ineens veel meer vrije tijd. Dit kan een goede gelegenheid zijn om de dingen te doen die je leuk vindt, of waar je voorheen nooit tijd voor had. Denk eenvoudig aan het lezen van een boek, sporten, wandelen of fietsen. Het kan van alles zijn. 

Het huis zal stiller zijn

Zonder het gelach en gebabbel van je kind(eren) dat het huis vult, kan het vreemd stil aanvoelen. Misschien merk je dat je de radio of tv harder zet om de stilte te vullen. Dit is voornamelijk in het begin heel raar. Het voordeel is wel dat je minder rommel hoeft op te ruimen en te wassen. Behalve als ze thuiskomen met de was, maar dat zul je dan minder erg vinden. 

Je kunt je eenzaam voelen

Het is normaal om je eenzaam te voelen als je kind het huis uitgaat, vooral als het je enige kind is. Als je alleen woont, kan je je bijzonder geïsoleerd voelen. Probeer contact te houden met andere familieleden en vrienden en overweeg om lid te worden van sociale clubs of groepen. Mocht je heel eenzaam voelen als ouder, dan kun je het oplossen door contact te gaan zoeken. 

Je kunt het budget aanpassen

Met één persoon minder om te ondersteunen, zul je merken dat de financiën plotseling comfortabeler zijn. Als alternatief kun je het moeilijk hebben als het kind bijdroeg aan de huishoudelijke uitgaven. Zorg ervoor dat je gaat zitten en een nieuw budget uitwerkt dat voor je werkt.

Je hebt meer tijd voor je partner

Als je een partner hebt, heb je ineens meer tijd om met hem door te brengen. Dit kan een goede gelegenheid zijn om weer contact te maken en samen dingen te doen die je leuk vond voordat er kinderen kwamen.

Misschien voel je je trots

Als het kind de wereld in gaat, voel je je misschien een overweldigend gevoel van trots. Probeer te onthouden dat ze je steun nog steeds nodig hebben, zelfs als ze niet meer onder je dak wonen.

Je kunt je angstig voelen

Het is ook normaal dat je je angstig voelt als het kind het huis uitgaat, vooral als het voor de eerste keer is. Ze beginnen aan een nieuw avontuur en je zult je afvragen hoe ze het zullen volhouden. Onthoud dat ze nu volwassen zijn en probeer erop te vertrouwen dat ze voor zichzelf kunnen zorgen.

Het maakt niet uit hoe je je voelt over het feit dat je kind het huis uitgaat, het is belangrijk om te onthouden dat het een natuurlijk onderdeel van het leven is. Ze zullen altijd je kind zijn, en ze zullen nog steeds je liefde en steun nodig hebben, zelfs als ze niet meer onder je dak wonen.

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens