Eenzaamheid verminderen bij ouderen

Eenzaamheid is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Met name door corona is de eenzaamheid bij ouderen flink gegroeid. Dit geldt voor ouderen die zelfstandig wonen, maar ook voor ouderen in een verzorgingstehuis. Het is belangrijk dat er meer gefocust wordt op deze eenzaamheid. Iedereen voelt zich wel eens alleen, maar wanneer het langdurig blijft, dan dit tot mentale en zelfs fysieke problemen zorgen. 

Eenzaamheid is een probleem dat vaak onder eigen ogen herkenbaar is, maar het accepteren en er iets mee doen is het tweede. Hebben ouderen nog de motivatie om nieuwe mensen te leren kennen? Hebben ouderen nog steeds motivatie om activiteiten uit te voeren? Dit zijn vragen die belangrijk zijn om te achterhalen. Als beide gevallen niet is, dan is de situatie zeer moeilijk. 

Eenzaamheid verminderen bij ouderen

Wie kan helpen met eenzame ouders? 

Als eerst wordt er gekeken naar de familie, de kinderen en kleinkinderen. Dit zijn vaak de mensen die dichtbij de ouderen staan, alleen is dit niet bij iedere ouder het geval. In sommige gevallen komt de familie helemaal niet meer langs. Dan zijn ze afhankelijk van andere mensen en die zijn er niet altijd.  

Het nadeel van eenzaamheid is dat het probleem niet eenvoudig te herkennen is. Wanneer je eenzaam bent heb je geen mensen tegen wie je dit kunt vertellen. Gelukkig zijn er meerdere instanties die hierbij kunnen helpen. Instanties helpen met contacten en met diverse activiteiten. Ook in de tijd van de corona zijn instanties druk bezig geweest om online activiteiten te organiseren. Het nadeel is dat de technologische kennis van ouderen niet altijd even geweldig is. Bekijk hier diverse ouderenorganisaties.

Naast instanties zou het ook goed zijn als jongeren zouden helpen. Jongeren hebben vaak meer vrije tijd en dit zouden ze kunnen besteden door even op bezoek te gaan bij ouderen. Het zou overigens ook goed zijn om de generatiekloof te verkleinen. 

Sociaal contact 

Het belangrijkste van eenzaamheid is het missen van sociaal contact. Je hebt dan niemand meer om mee te praten. Om het op te lossen moeten de ouderen klaar staan om nieuwe mensen te ontmoeten en dit is niet altijd even eenvoudig. In sommige gevallen is eenzaamheid niet op te lossen en dat is zeer verschrikkelijk. 

Je zou als hulp contacten uit het verleden achterhalen en ze opnieuw proberen te verbinden. Voordat dit gedaan wordt, dien je het wel slim aan te pakken. Je zou voor een verrassing kunnen zorgen, maar niet iedereen vind dat leuk. 

Mocht je zelf last hebben van eenzaamheid? Het is mogelijk om contact te leggen met ouderen mensen die ook last hebben van eenzaamheid. Zo is het platform een tegen eenzaamheid zeer goed bezig met aanbieden van hulp en het voorkomen van eenzaamheid onder ouderen, maar ook onder jongeren. 


 

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens