Vijf goede verpakkingsmaterialen op een rij 

Het verzenden van een pakketje wordt in Nederland in veelvoud gedaan. Voor zowel zakelijk als particulier worden er dagelijks pakketjes verzonden en ontvangen. Je wilt natuurlijk dat verzendingen heel aankomen bij de ontvanger. Om verzendingen te versturen wordt er gebruik gemaakt van verpakkingsmateriaal. 

In het artikel geven we vijf goede verpakkingsmaterialen die handig zijn om zendingen te versturen, zonder dat het schade oploopt. 

Vijf goede verpakkingsmaterialen op een rij

Kartonnen verpakking

Karton is zeer geschikt om te gebruiken al verpakkingsmateriaal. Je kunt de verzending in een doos stoppen, vastmaken met tape en dan heb je een mooi pakketje. Het voordeel van dozen is dat ze doorgaans een vierkant of rechthoek vorm hebben. Hierdoor is het eenvoudig om pakketten te vervoeren. 

Let wel op dat karton niet geheel weerbaar is tegen nattigheid. Karton dat nat wordt kan de sterkte verliezen en het pakketje kan schade oplopen. Alsnog is het de beste manier om een pakket te versturen. Daarnaast worden dozen ook gebruikt als verhuisdozen bij een verhuizing

Omsnoeringsbanden

Omsnoeringsbanden zijn polyester banden die je om een groot pakket wikkelt en vastmaakt met een machine. Hierdoor zal de verzending bij elkaar blijven en ontvangt de ontvanger een groot pakket. Hierdoor wordt de kans geminimaliseerd dat een gedeelte van de verzending zoek raakt. 

Een voorbeeld waarbij je omsnoeringsbanden ziet, is bij zonnepanelen. Deze worden op een pallet gezet en gebonden met een omsnoeringsband. Daarnaast wordt er een kartonnen verpakking om gezet.  

Plastic verpakking

Naast de kartonnen doos, wordt plastic ook in veelvoud gebruikt om producten te versturen. Je hebt ze vast en zeker wel eens ontvangen, jouw kledingstuk in een verzendzak. Deze verzendzakken zijn speciaal bedoeld om kleinere artikelen eenvoudig te verzenden. Voornamelijk kleding wordt verzonden met deze verzendzakken, maar ook andere accessoires dat niet breekbaar is. 

Plastic verpakkingen kunnen speciaal gemaakt worden voor bedrijven. Zo kan de naam of logo van het bedrijf erop gedrukt worden en worden jouw verzendzakken direct herkenbaar bij de klant. 

Daarnaast heb je ook plastic folie die zeer handig is. Het voordeel van plastic folie is dat het zeer flexibel is, maar wanneer je het om een aantal dozen wikkelt, wordt het ontzettend stevig. Het kan door de elasticiteit verschillende pakketten tegen elkaar drukken om een geheel te maken. Het wordt doorgaans gebruikt om dozen met omsnoeringsbanden nog extra bescherming te geven.

Papieren verpakking

Een andere manier om verzendingen te verpakking is aan de hand van papier. Winkels maken vaker gebruik van een kraftzak, evenals fastfood ketens. Toch blijft de meest populaire vorm van een papieren verpakking, de envelop. Voor het verzenden van een kaart, brief of factuur is het handig om een papieren envelop te gebruiken. 

Papieren verpakking kunnen wederom speciaal gemaakt worden voor het bedrijf, door het logo erop te plakken. Een van de bekendste brieven, zijn de blauwe brieven van de belastingdienst. 

Piepschuim

Piepschuim is een verpakkingsmateriaal dat gebruikt wordt om extra bescherming te geven aan producten die breekbaar zijn. Mocht je een televisie kopen, dan krijg je een doos mee met daarin een televisie omringt met piepschuim. Het is ontzettend sterk materiaal en wordt normaliter ingezet als tussenlaag. Het is overigens ook extreem licht waardoor het verpakking niet zwaarder maakt dan nodig. 

Tape 

Als laatste kun je tape gebruiken om de verpakking dicht te maken. Tape zorgt ervoor dat pakketten dicht blijven zitten en niet open vallen. Het voordeel van tape is dat er varianten zijn met teksten als breekbaar of fragile (=Engels). Het is ook mogelijk om tape aan te schaffen voor pakketten waar het bedrijfslogo op gedrukt is. De tape is doorgaans moeilijk uit elkaar te trekken en wordt meestal opengemaakt met een stanley mes. 

Zoals je kunt zien zijn er verschillende mogelijkheden om jouw zending zorgvuldig te verzorgen, zonder dat het beschadigd. Bezorgers doen doorgaans hun best om het pakket met zorg te bezorgen. Gelukkig wordt het allemaal eenvoudiger gemaakt met de goede verpakkingsmaterialen. 

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens