Welke hypotheek oplossingen zijn er?

Een hypotheek is een soort lening die wordt gebruikt om een huis of ander onroerend goed te kopen. Hypotheken zijn er in verschillende soorten, waaronder hypotheken met vaste rente en hypotheken met variabele rente. Hypotheken met een vaste rente hebben dezelfde rentevoet voor de hele looptijd van de lening, terwijl hypotheken met variabele rente een rentevoet hebben die in de loop van de tijd kan veranderen.

Er zijn ook verschillende soorten hypotheken beschikbaar voor consumenten, waaronder door de overheid gedekte hypotheken en particuliere hypotheken. Door de overheid gedekte hypotheken worden gedekt door de overheid, terwijl particuliere hypotheken dat niet zijn. Particuliere hypotheken zijn doorgaans duurder dan door de overheid gesteunde hypotheken, maar ze bieden meer flexibiliteit wat betreft het type onroerend goed dat kan worden gekocht.

Welke hypotheek oplossingen zijn er?

De rentekeuze vanaf 2020 

Voor het jaar 2020 waren er diverse hypotheken die je kon afsluiten. Na het jaar 2020 is de keuze echter mogelijk tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij deze twee vormen heb je namelijk recht op hypotheekrenteaftrek. Je lost de hypotheekschuld af en je betaald de rente. Hierdoor heb je na een periode het bedrag volledig terugbetaald. Het bedrag dient dan wel binnen 30 jaar betaald te zijn om te voldoen aan hypotheekrenteaftrek (dit is een voordeel op de hypotheekrente). 

Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Een hypotheek aanvragen kan hierdoor een stuk gunstiger uitvallen. Het is ook handig om de juiste platformen te gebruiken om een hypotheekadvies op maat te ontvangen.

Annuïteitenhypotheek

Bij deze vorm blijven je bruto maandlasten gelijk tijdens het betalen van aflossingen en rente. De rente en aflossing die fluctueren, maar blijven altijd in balans. In het begin zal de rente hoog zijn en de aflossing lager, maar naarmate het bedrag minder wordt, zakt de rente en zal de aflossing omhoog gaan. De rente is aftrekbaar, dus de netto maandlasten zullen in het begin ook wat lager zijn en dat is voornamelijk prettig voor de jongere starters. Naarmate het schuldbedrag gaat zakken, zal de aflossing ook langzaam omhoog gaan. Dan zullen de netto maandlasten langzaam stijgen. 

Lineaire hypotheek 

Bij deze vorm betaal je wederom maandelijks rente en aflossing. In dit geval blijft de aflossing lineair (hetzelfde). De schuld en maandlasten zullen hierdoor iedere maand dalen omdat je lineair aflost. De totale rentelasten vallen over de gehele looptijd lager uit. Dit komt voornamelijk omdat de aflossing maandelijks gelijk is. 

Het grote nadeel is dat de maandlasten in de eerste periode relatief hoog ligt. Een ander nadeel is dat door eer minder hypotheek renteaftrek is, doordat het hypotheekbedrag steeds omlaag raakt.

Wees dus altijd oplettend bij het aanvragen van een hypotheek en vraag online naar advies op maat om de beste hypotheek te krijgen.

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens