Alles over radiator in de winter

Hoeveel geld besteed jij jaarlijks uit in de winter aan de verwarming? De prijzen blijven alleen maar stijgen en dat kan voor veel mensen een probleem zijn. Je wilt het toch warm hebben, voornamelijk in koude strenge winters.

In dit artikel gaan we kijken naar de radiator in de winter en hoe de radiator moet werken om geld te kunnen besparen. 

Alles over radiator in de winter

De radiatoren schoonmaken

Radiatoren vangen veel stof en vuiligheid op, met name aan de binnenzijde. Dit komt voornamelijk door de lucht die langs de convectoren stromen en deze lucht neemt stofdeeltjes met zich mee. Als de luchtwegen in de radiator te vol komt te zitten met stofdeeltjes, dan zal de warme lucht steeds moeilijker verspreid kunnen worden. De ruimte wordt in dat geval ook minder snel warm en moet dus meer energie of gas kosten om de ruimte te verwarmen. 

Door het stof te verwijderen, zullen radiatoren beter verwarmen en minder verbruiken wat energie bespaart. Zijn de radiatoren defect? Dan is het verstandig om de defecte radiatoren voor de winter te vervangen. Nieuwe kwalitatieve radiatoren zijn belangrijk voor de optimale werking. 

Radiatoren vrij maken

Het is belangrijk om de warme lucht niet te blokkeren die van de radiator af komt. Dit wordt doorgaans gedaan door meubilair, gordijnen of natte was. Met name in de winter is het verstandig om de radiatoren een vrije luchtweg te geven om de ruimte optimaal te verwarmen en het energieverbruik te minimaliseren. 

Er zijn huishoudens die speciaal voor de winter een andere inrichting van de kamer hanteren om het sneller warm te krijgen en evengoed niet te veel hoeven te betalen aan de gasleveranciers.

Radiator ontluchten

Het ontluchten van een radiator is net zo belangrijk als het fatsoenlijk schoonmaken van een radiator, alleen komt dit minder snel voor. Wanneer je de radiator aanzet, is het de bedoeling dat de radiator optimaal gaat werken, zonder rare geluiden te maken of dat het begint met tikken. De radiator werkt op zijn best als het luchtvrij is. 

Wanneer er lucht in de radiator zit, dan zal het rondpompen van warm water steeds moeizamer gaan. Daarnaast bestaat er ook direct een kans op roest in de installatie en dat wil je uiteraard voorkomen. Het is belangrijk dat deze lucht eruit gaat voor de warmte, maar ook zodat onderdelen niet beschadigen. 

Bekijk hier meer informatie over het ecologisch verwarmen van het huis en om kosten te besparen. 

Onderhouden is belangrijk

Het onderhouden van het warmte element is belangrijk om wat kosten te kunnen besparen van energie kosten, voornamelijk tijdens de winter. Controleer meerdere keren per jaar even snel of de radiator nog naar behoren werkt. Onderhoud de radiator op een goede manier en de levensduur wordt ook nog eens groter. Wanneer je dit niet doet, is het alleen maar nadeliger voor je portemonnee om de ruimte te kunnen verwarmen. 
 

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens