De voordelen van het materiaal: Kunststof

Het ontstaan van kunststoffen begint bij de mens. We gebruiken materialen die we uit de natuur halen, zoals hout, klei of water (natuurlijke materialen). Kunststof wordt gemaakt in fabrieken. Traditioneel was aardolie de enige grondstof voor het maken van kunststoffen. Nu gebruiken we echter ook plantaardige grondstoffen zoals maïs of aardappelen.

In dit artikel wordt er gekeken naar de voordelen van kunststof en wordt er een vergelijking gemaakt met het andere bekende materiaal, genaamd metaal. 

Voordelen van kunststof

Waarom is kunststof een fijn materiaal? 

Het gefabriceerde kunststofmateriaal wordt voor het meest gebruikt voor het materiaal om producten te verpakken (40%).  Zo een 20 procent van het materiaal is terug te vinden in de bouw, 10 procent bij auto’s en zo een 6% komt voor bij het bouwen van televisies en computers. De overige 24% is verdeeld over alle resten waarvoor kunststof voor wordt gebruikt.  

Dat kunststof veel voordelen heeft, dan is doorgaans wel bekend. Kunststof staat voornamelijk bekend als goedkoop, licht gewicht, duurzaam en kan in bijna elke vorm worden gegoten. Het kan in diverse kleuren en designs gemaakt worden. Hieronder vind je nog meer voordelen van kunststof.

Ben je momenteel op zoek naar kwalitatief kunststof in diverse vormen en kleuren? Dan kun je terecht bij PerlaPlast Kunststofshop!  

Enkele belangrijke voordelen van kunststof op een rij:

  • De ontwerpvrijheid
  • Nauwelijks nabewerking stappen
  • Diverse typen met eigen kenmerken
  • Beschikbaar in allerlei kleuren
  • Nauwelijks onderdelen in het eindproduct
  • Nauwelijks assemblage stappen 
  • Veel gewichtsbesparing
  • Weerbaar tegen chemische stoffen (ook agressieve)
  • Lage integrale kostprijs (goedkoop)

Kunststof haalt metaal in

Kunststof en metaal zijn twee materialen die gefabriceerd worden. Kunststof wordt steeds vaker gebruikt en zo is het ook niet weg te denken uit de huishoudelijke omgeving. Daarnaast wordt kunststof steeds vaker gebruikt in de industrie. De duurzaamheid van kunststof wordt steeds vaker gekozen vergeleken met staal of rvs. Naast het gebruik van verpakkingsmateriaal, zijn er dus nog steeds meer vormen van het gebruik van kunststof. 

Kunststof is een polymeer (samenvoeging van moleculen) en metaal is een element (een geheel). Het voornaamste voordeel van kunststof is dat het licht is en dat eenvoudig gegoten kan worden. Metaal is in dat opzicht een zwaar gewicht en kan een stuk moeilijker gegoten worden in diverse vormen. Het voordeel dat metaal weer heeft is dat het een goede geleider is van warmte en stroom (elektriciteit) en dat doet kunststof weer niet.  

Metaal is ongeveer 3 keer zo sterk en 8 keer zo stijf als kunststof. Het voordeel dat metaal heeft is dat het krachtig is tegen warmte en zo staat het bekend om zijn brandwerendheid. 

Toch worden de voordelen van kunststof aantrekkelijker gevonden, alleen het risico op brandgevaar is aanzienlijk groter. 
 

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens