Het huis schoonmaken

In ieder huishouden zitten mensen die het huis schoonmaken niet prettig vinden. Dit zijn doorgaans de mannen die weinig uitvoeren en de vrouwen die het schoonmaken op zich nemen. Toch is dit de laatste tijd flink aan het veranderen en dient iedereen in het huis schoon te maken. 

Schoonmaken kan nogal wat tijd in beslag nemen, maar er zijn zeker een aantal manieren waarop het proces eenvoudiger wordt en minder tijdrovend. Hieronder zijn een aantal tips te vinden. 

Het huis schoonmaken

Het maken van een planning

Het is algemeen bekend bij vele huishouden, maar het bord met de taken. Iedere dag zijn er standaard taken en deze worden dan verdeeld over het gehele huishouden. Het schoonmaakschema helpt wel met het verdelen van taakjes. Zo hoeft niet een persoon het hele huis te doen, maar doet iedereen wat. Of het ook uitgevoerd gaat worden is de tweede vraag. Met name kinderen zijn het niet altijd eens met een schoonmaakschema. 

Je kunt op de lijst diverse werkzaamheden opschrijven. De dagelijkse planning wordt vaak gezien als standaard, maar je kun ook wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse klusjes opschrijven. Zo weet iedereen wat ze kunnen verwachten en er tijd voor vrij maken. 

Het voordeel van een planning is dat je kunt rolleren en met meerdere kun je ook taakjes wisselen. Uiteindelijk moet je samen het huis schoon zien te houden en als je dit samen goed doet, kost het helemaal geen moeite. 

Dagelijkse tips

Hieronder zijn er enkele dagelijkse tips die iedereen in het huishouden automatisch zou moeten doen:

Het sorteren van wasgoed – Maak een stapel met was die gewassen kan worden en kleren die je nog aan kunt hang je op. Hierdoor weet degene die wast precies wat er gewassen moet worden en hoef je ook niet te klagen dat je favoriete shirt niet op tijd is gewassen. Bekijk hier ook hoe je kunt besparen op de was doen. 

Opruimen – Wanneer je iets hebt gebruikt, ruim het dan ook direct op. Met name afwas wordt door menig mens niet direct opgeruimd. Mocht je dit wel doen, dan zul je zien dat je de afwas niet elke keer 10 uur duurt. Dit geldt ook voor spullen. Mocht je spullen nooit meer gebruiken, gooi ze weg of berg ze heel goed op, zodat ze nooit in de weg liggen. 

Het in en uitruimen van de vaatwasser – Wanneer je afwas hebt, is het een kleine moeite om dit direct in de vaatwasser te zetten en niet te laten staan op het aanrecht. Mocht de vaatwasser nog vol zitten, maar wel klaar is, ruim die dan even uit. Kies er ervoor om de afwas op het aanrecht te zetten, dan kun je een sneeuwbaleffect creëren. Dan is de kans aanwezig dat de volgende persoon hetzelfde doet etc. Etc. Etc, totdat iemand het moet opruimen. Dan kost het veel meer tijd, dan dat jij even dat klusje had gedaan en twee minuten van je tijd had geïnvesteerd in het huishouden. Bekijk hier hoe je schoon en effectief kunt afwasen

Het opmaken van het bed – klinkt eenvoudig, is het ook. Als je je bed iedere morgen even opmaakt kan het echt een verschil geven aan het uiterlijk van de slaapkamer. Het kost letterlijk 1 minuut van je tijd. 

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens