Schoon en efficiënt afwassen

Wanneer je eten kookt of simpel weg een glas drinken pakt, dan ontstaat er afwas. Afwas is servies dat vies is, maar schoon gemaakt moet worden. Voor vele allemaal bekend, maar het moet wel schoongemaakt worden. Dit is niet altijd een leuk klusje. 

In veel huishoudens hebben ze een vaatwasser. Hier hoef je de afwas in te zetten en na een tijdje is het schoon. Het scheelt heel veel tijd en je hoeft zelf de afwas niet te doen. Mocht je als student een kamer hebben, dan is de kans aanwezig dat je geen vaatwasser hebt. Dan moet je zelf de afwas te doen. 

Solink helpt graag met het effectief doen van de afwas. Je kunt de afwas namelijk zeer snel doen, maar dan moet je je wel houden aan een stappenplan. Deze kun je hieronder vinden. 

Schoon en efficiënt afwassen

Stappenplan afwassen

Het stappenplan is zeer algemeen, maar altijd handig om te weten. Afwas hangt altijd af van de hoeveelheid vaat. 

Etensresten

Als eerst is het belangrijk om alle etensresten eraf te halen en te schrapen. Veel mensen doen vaak alle resten in een bakje om vervolgens in de container te dumpen. Het is belangrijk om zo min mogelijk etensresten door de gootsteen te spoelen of dat het in het sopje terecht komt. 

Leegmaken van glazen en kopjes

Zorg dat alle glazen en kopjes leeg zijn, voordat je het in het sopje legt. Als je dat niet doet, krijg je een mix van drankjes in combinatie met een sopje. Je moet zo denken, hoe schoner het sop, hoe schoner de vaat zal zijn in korte tijd.

Vaat afspoelen

Wanneer de vaat extreem vies is, is het verstandig om dit even af te spoelen. Denk aan tomatensaus op een bord. Dit kun je eenvoudig verwijderen met water en dan komt dat in de gootsteen. Dan is het bord zo goed als schoon en dan kun je het in het sopje leggen. Dit geldt ook voor pannen waar olie in heeft gezeten of nog in zit. Doe dit eerst even uitspoelen. 

Maak een sopje

Maak de bak of wasbak schoon met allesreiniger. Dan kun je de bak vullen met lauw water. Het water mag niet te warm zijn en niet te koud. Doe er dan een scheutje afwasmiddel in en dan heb je een perfect sopje voor de afwas. 

Afwassen 

Begin met de minst vieze dingen en ga dan gestructureerd te werk. Vaak kun je het best beginnen met het bestek en borden. Als laatst de pannen. Hierdoor wordt het sopje niet te vroeg vies en kun je langer gebruik maken van het sopje. 

Afspoelen 

Spoel de vaat daarna nogmaals af om het sop volledig te verwijderen. Leg het dan op een droge handdoek of bak waar het uit kan druppelen. Als je het sop verwijderd komt het ook niet in de afdroogdoek en als je de kopjes of bekers weer gebruikt geen sop nasmaak hebt. 

Afdrogen

Bij het afdrogen is het belangrijk om resterende water er eerst uit te halen. Hierdoor kun je de theedoek langer gebruiken, voordat die kletsnat is. 

Het afwassen is heel eenvoudig, alleen kost het even wat tijd. Als je slim bent doe je elke keer als je afwas hebt, direct afwassen. Als je dit uitstelt en een berg hebt, dan is het veel vervelender. 


 

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens