Je tuin goed de winter door laten komen

De winter komt eraan, het liefst zit je dan lekker warm binnen met thee of warme chocolademelk. Van de tuin wordt niet langer veel gebruik gemaakt en deze wordt ingeruild voor de woonkamer. Het warme weer verdwijnt en de vorst komt eraan. Het is dus tijd om de tuin van je huis winterklaar te maken.

Je tuin goed de winter door laten komen

Planten en onkruid

Het beschermen van je planten en bloemen is erg belangrijk in de winter. Met planten die in de pot staan kan je verschillende dingen doen. Je kunt ze naar binnen doen, uit de pot halen en in de vaste grond zetten of zorgen dat het op een beschutte plek staat. Bloemen die je in de vaste grond hebt staan, moet je inpakken om ze goed te beschermen. Hiervoor kun je vliesdoek of stro gebruiken. Je kunt ook iets over de bloemen of planten zetten om deze te beschermen tegen de koude wind.

In Nederland zijn de winters vaak niet heel koud. Onkruid zal dus in deze periode ook verschijnen in de tuin. Wanneer dit het geval is, is het slim om dit direct weg te halen. Hierbij moet je niet alleen het zichtbare deel verwijderen maar ook de wortels onder de grond weghalen. Als je dit doet voorkom je dat het in het voorjaar door je hele tuin staat.

Tuinmeubels

Je tuinmeubels waar je in de zomer fijn gebruik van hebt gemaakt, wil je natuurlijk in de winter goed beschermen. Zo kun je er het volgende voorjaar en de zomer weer van genieten. Wanneer mogelijk zet dan je tuinmeubels binnen. Is dit niet mogelijk, zorg er dan voor dat je je tuinmeubels afdekt. Let er hierbij wel op dat er geen schimmel ontstaat. Zet je tuinmeubels niet op het gras, hierdoor kan er mos en groenaanslag ontstaan op de meubels. Heb je een terrasoverkapping, dan staan ze misschien al goed beschut.

Kinderspeeltoestellen

Als je kinderspeeltoestellen in de tuin hebt dan wil je natuurlijk dat deze mooi en bruikbaar blijven voor als het weer voorjaar wordt. Het is daarom belangrijk dat je ze goed beschermt voor de winterperiode. Heb je een zandbak in de tuin? Dek deze dan af. Dit kan met een net of gaas. Een net of gaas zorgt ervoor dat het zand schoon blijft en dieren niet in de zandbak klimmen. Een zandbak mag niet helemaal afgedekt worden vanwege de natuurlijke reiniging waar lucht voor nodig is. Er zijn verschillende mogelijkheden voor netten, deze zijn te makkelijk te vinden bij de Nettenshop.

Waterleidingen

De kraan in je tuin zal in de winter niet nodig zijn, het is daarom verstandig om de leidingen hiervan af te sluiten. Als je dit niet doet kan de leiding stuk vriezen en zal deze niet meer werken als de lente aanbreekt. Hierdoor zul je de leiding moeten maken en het water dat eruit is gelopen op moeten ruimen, dit wil je natuurlijk niet. Als het water uit de leiding loopt kan dit ook zorgen voor schade aan de vloer. Zorg dus dat je de leiding goed afsluit of dit te voorkomen.

Met deze tips zal je je tuin winterproof moeten kunnen maken en kun je lekker warm bij de verwarming binnen blijven zitten.

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens