Samenwonen met studenten

Is het mogelijk om generaties samen te laten wonen? Het antwoord is ja. Er lopen projecten waarbij studenten samen gaan wonen met ouderen. In dit geval krijgen studenten een kamer voor lagere woonkosten en in ruil daarvoor doen zij activiteiten met ouderen, mensen met een beperking en andere soorten groepen. 

Samenwonen met studenten

De dynamiek van samenwonen

Het interessante van deze combinaties is de sferen die ontstaan. De manier waarop er gecommuniceerd wordt is anders als met leeftijdsgenoten. Voordat deze concepten naar voren werden gebracht was er vaak een generatiekloof tussen ouderen en studenten. Door deze projecten wordt er daadwerkelijk bewezen dat leeftijd soms geen waarde heeft. De studenten zijn zeer goed in het meenemen en begeleiden van de ouderen. Het werkt daarnaast ook zeer goed tegen eenzaamheid.  

Naast studenten plaatsen bij ouderen, zijn er ook projecten waarbij studenten in huizen worden geplaatst waar jongeren leven met een beperking. Het leuke eraan is dat de studenten de jongeren mee op pad nemen. Hierbij is de dynamiek tussen de jongeren zeer goed en helpen ze elkaar. 

Waarom kiezen voor studenten

Studenten zijn vaak zeer goed in het creëren van iets uit niets. Vaak zien mensen belemmeringen, maar jongeren zien vaak mogelijkheden. Er ontstaan ideeën die zeer eenvoudig zijn uit te voeren, maar wel zeer interessant zijn voor beide partijen. Met regelmaat wordt er met verbazing gekeken hoe studenten om kunnen gaan met andere generaties. Vaak met veel energie en doelbewust iets willen geven aan de maatschappij. Door te helpen inverteren ze in het beter leven van ouderen, mensen met een beperking en dergelijke. 

Bij deze projecten wordt er van te voren wel goed gescreend van persoonlijkheden. Niet iedere student heeft de inzicht en vaardigheden om met mensen om te gaan. Er moet respect, sociaal en motivatie bijzitten om mee te mogen doen met zulke projecten. Zo proberen ze ook mensen met gedeelde interesses bij elkaar te zetten. Er zijn al interessante ontwikkelingen ontstaan met activiteiten die zeer positief zijn ervaren door zowel de ouderen als de jongeren. 

Ben jezelf op zoek naar een woning, maar vind je dit concept wel interessant? Via Connect Generations kom je terecht bij projecten die dit voor jou kunnen regelen. Bekijk de mogelijkheden en wie weet woon jij straks samen met een ouder persoon. 


 

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens