Soorten woonvormen

Wanneer mensen ouder worden, is het mogelijk dat de woonwensen veranderen. Vaak komt dit omdat hun eigen leefomgeving niet meer praktisch genoeg is om te wonen. Vaak door complicaties aan het lichaam of andere omstandigheden. Het zijn eigenlijk de wensen van een nieuwe levensfase. Wanneer ouderen verhuizen, zullen ze terecht komen in een huis voor senioren. Er zijn diverse woonvormen waaruit gekozen kan worden. 

Hieronder geven we diverse woonvormen met daarbij een kleine uitleg wat er verwacht kan worden van deze situatie. 

Soorten woonvormen

Aanleunwoning

Een aanleunwoning is een woning die dichtbij een zorginstelling staat. Hier wonen ouderen die zelfstandig kunnen wonen, maar wel gebruik kunnen maken van de diensten van de zorginstelling. Zodoende ook van de voorzieningen. 

Centraal wonen

Met deze vorm zul je zelfstandig gaan wonen, maar zijn er gedeelde faciliteiten. Vaak een gemeenschappelijke woonkamer, werkkamer, tuin, maar het kan ook zijn dat dat je een gemeenschappelijke keuken of badkamer hebt. In dit geval woon je op zelf, maar kom je relatief veel in contact met andere bewoners. Hierbij wordt de nodige begeleiding gegeven, maar wordt er voornamelijk zelfstandige keuzes gemaakt. 

Gemeenschappelijk wonen

Hierbij kiezen een groep mensen bewust om met elkaar te wonen, door middel van bepaalde factoren. Hierbij wordt weer zelfstandig gewoond, maar zijn er gemeenschappelijke ruimtes en worden vaak veel gezamenlijke activiteiten gedaan. Het komt ook steeds vaker dat ouderen samen gaan wonen met studenten. Volgens ervaringen is dit een gouden combinatie. 

Kangoeroewoning

Bij deze vorm zijn twee huizen aan elkaar gekoppeld. Het heeft gewoon twee voordeuren maar zijn er meerdere verbindingen in het huis. Families kunnen zo eenvoudiger voor ouderen zorgen, zonder bij elkaar in huis te wonen. Ze zijn wel direct bij elkaar indien nodig.

Hofjes

Dit concept is gebaseerd op de hofjes van vroeger, maar dan wel met de gemakken van tegenwoordig. Ze willen hierdoor de veiligheid en privacy verhogen, maar toch de voordelen van samenwonen houden. Het is voor mensen die elkaar af en toe willen zien, maar geen verplichtingen aan verbonden zijn. Het is een moderne manier voor senioren om samen te wonen. 

Kleinschalig wonen

Hierbij wordt een kleine groep samen geplaatst. Het zijn vaak mensen met dezelfde omstandigheden die veel intensieve zorg en ondersteuning nodig hebben. Hierdoor proberen ze met elkaar een normaal leven te lijden en is het verzorgen ervan ook eenvoudiger. 

Zorgappartement  

Het is een appartementencomplex speciaal gericht voor ouderen. Hierbij kunnen ouderen een appartement kopen of huren. Ze kunnen gebruik maken van diverse diensten zoals een maaltijdservice, onderhoudsservice, gezamenlijke ruimtes en dergelijke. Dit wordt ook wel bejaardentehuis of woon-zorgcentrum genoemd. 

Dit zijn een aantal woonvormen voor ouderen. De laatst genoemde is het meest voorkomende bij ouderen. Het is vaak voor ouderen ook leuk om met andere te wonen en activiteiten te doen. Wie wil er namelijk geen wekelijkse bingo spelen. 

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens