Verbouwen voor ouderen 

Het renoveren van een woning voor ouderen kan een grote uitdaging zijn. Er komt veel kijken, zoals toegankelijkheid, veiligheid en comfort. Hieronder enkele tips waar je op moet letten bij het verbouwen van een huis voor ouderen. 

Verbouwen voor ouderen

Toegankelijkheid

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het renoveren van een woning voor ouderen is toegankelijkheid. Dit houdt onder meer in dat er geen trappen of andere obstakels zijn die zouden kunnen verhinderen dat ze vrij kunnen bewegen. Bovendien moeten alle deuropeningen en gangen breed genoeg zijn voor rolstoelgebruikers of mensen met mobiliteitsproblemen. Er zijn daarbij wel verschillende woonvormen waarbij de toegankelijkheid zeer hoog is. 

Veiligheid

Een andere belangrijke overweging is veiligheid. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat er geen potentiële gevaren in huis zijn, zoals losse tapijten of elektrische snoeren. Het betekent ook dat je een plan moet hebben in geval van nood, zoals brand of inbraak.  

Comfort

Wanneer ouderen er voor kiezen om zelfstandig te gaan wonen dan is dat zeker mogelijk. Dit wordt voornamelijk mogelijk gemaakt door de aanpassingen die verricht kunnen worden. Het huis praktischer maken om in te wonen en waardoor ongelukjes sneller mee worden voorkomen. 
Hieronder geven we aanpassingen die doorgaans verricht worden:

Drempels verwijderen
Drempels zijn vaak een obstakel voor mensen die slecht te been zijn, met betrekking tot de rollator of rolstoel. Mocht je moeilijk de voeten van de grond krijgen, dan is het verwijderen van drempels een zeer prettige aanpassing en kan er door het huis bewogen worden zonder moeilijke drempels. 

Traplift 
Een traplift is een stoeltje, waarbij je op kunt zitten en die dan naar boven gaat. Mocht je moeite hebben met traplopen, dan is een traplift zeer ideaal. Trap lopen kost vaak veel energie en kracht. Er wordt een rails gemonteerd, met een stoeltje en deze wordt omhoog getakeld en omlaag. Daarnaast voldoet het aan alle veiligheidseisen. Mochten er meerdere verdiepingen zijn, dan kun je ook een huislift nemen. 

Platform lift
Dit is hetzelfde principe als de traplift, alleen kun je hiermee de trap overbruggen met een rolstoel. Als je op de plaat staat, klappen de vier kanten dicht zodat de wielen nergens naar toe kunnen gaan. Druk dan op de knop en gaat automatisch omhoog op een rustige snelheid. 

Instapbad
Het bad in en uit stappen kan bij iedereen mis gaan. Het is voor ouderen ook vaak een obstakel om het bad in en uit te stappen. Daarvoor is er een instapbad. Het bad ziet er zeer modern uit en is voorzien van diverse mogelijkheden. Mocht het dan nog niet goed zijn, is het ook mogelijk om een bad met een deur te krijgen. 

Bad lift
Wil je een hele verbouwing voorkomen in de badkamer, dan kun je kiezen voor een badlift. Het is minder gemakkelijk dan een instapbad, maar het scheelt wel kosten en tijd. Deze lift zorgt ervoor dat je eenvoudiger omhoog komt nadat je in het bad hebt gelegen. Het helpt met het rechtop zitten en uit bad te komen. 

Tillift
Een tillift is een apparaat waaraan mensen zich omhoog kunnen trekken. Het tilt jou weliswaar het bad in of de stoel uit. Het nadeel van zo een lift is dat je het zelf steeds moet verplaatsen.

Sta op stoel
Deze stoel is ideaal met opstaan. Het kantelt voorover waarbij de voeten eenvoudig aan de grond komen en daarbij geeft het extra ondersteuning om recht te komen. Het is een handig hulpmiddel om te gaan zitten en op te staan. 

Slim huis
Wil je meer rust en controle over je huis, kies dan voor een slim huis. Het bespaart redelijk op de kosten door verschillende interieurproducten automatisch te maken. Zoals de verwarming aanzetten, gordijnen dichtmaken en nog meer vanaf een druk van de telefoon. Je bedient het huis eigenlijk vanaf de stoel door opdrachten te geven via de tablet of telefoon. 

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens