Ouderen gaan anders wonen

Normaliter zijn we gewend dat 60 plussers zo lang mogelijk door willen wonen op de traditionele manier. Dit is tegenwoordig veranderd en steeds meer ouderen kiezen voor een andere manier. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van woongroepen en het kleinschalig wonen. Dit wordt dan ook versterkt in het motto: “samen is leuker dan alleen”. Daarnaast wordt de kangoeroewoning steeds aantrekkelijker bij ouderen. Het concept is zeer ideaal om met meerdere generaties onder een dak te wonen, maar toch gescheidenheid kunt creëren. 

Een woongroep moet voldoen aan enkele voorwaarden. De eerste voorwaarden draait om het waarborgen van de privacy. Het ‘samen’ zijn is belangrijk, maar je hebt ook je eigen ruimte waar je kunt afzonderen indien nodig. Hierdoor heeft iedereen altijd een keuze en kan er gekozen worden voor samen activiteiten doen of alleen zijn als je daar behoefte aan hebt. 

Daarnaast is er nog een voorwaarde waarbij de woongroep moet bestaan uit gelijkgestemde bewoners. Hierdoor zijn de gedachten relatief hetzelfde en is het samen activiteiten doen eenvoudiger. Zijn er allemaal verschillende mensen is het leven een grotere uitdaging. Woongroepen kunnen gestemd zijn op overtuigingen, religie, geaardheid of andere mogelijkheden. 

Ouderen gaan anders wonen

De kangoeroewoning 

Bij kangoeroewoningen is de wens voornamelijk om jong en oud te verbinden. Voornamelijk voor jongeren die moeite hebben met alleen leven (door beperkingen) is dit een ideale oplossing. Het huis is verdeeld in twee leefruimtes met ieder zijn eigen voordeur. Tussen de compartimenten zitten deuren zodat er een directe verbinding is. Hierdoor kunnen ze op zichzelf wonen, maar is hulp zeer eenvoudig te bereiken. Idem dito voor ouderen. 

Het komt ook wel eens voor dat de ouders overleden zijn en grootouders moeten zorgen voor de kinderen, naarmate ze groeien, kunnen grootouders ook minder gaan functioneren. Hierdoor zullen de rollen van verzorgen omgedraaid worden. Zo een ruimte is dan ideaal om op je zelf te wonen en toch eenvoudig je grootouders kunnen helpen. 

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens