Stofzuigen doe je zo…

Stofzuigen is een van de klusjes die je vaak moet doen in het huis. Een vloer moet namelijk schoon en fris zijn. Dit kan snel geregeld worden door even de stofzuiger te pakken en de grond te zuigen. Hier geven we een aantal tips hoe je een pro stofzuiger kunt worden. 

Het komt vaak voor dat je gaat denken dat de stofzuiger niet meer werkt. In de meeste gevallen is dit de schuld van de persoon zelf. De meeste mensen gebruiken de stofzuiger op een verkeerde manier. Hopelijk kun je na het lezen, het stofzuigen in een keer goed uitvoeren.

Tips voor stofzuigen

Snelheid is niet goed

Wanneer je haast hebt, moet je niet gaan stofzuigen. De reden is voornamelijk omdat je de handelingen te snel gaat uitvoeren. Als je te snel stofzuigt kun je uren doorgaan, maar dan heeft het geen nut. Als je te snel over de vloer gaat, geef je de kans niet aan de stofzuiger om de deeltjes te zuigen. Hou de rust en laat de stofzuiger rustig zijn werk doen. 

Als je te snel gaat lijkt het alsof de stofzuiger niet goed zijn best doet. De vloer is na het zuigen nog steeds vies en je zult boos zijn op de zuiger voor iets wat je zelf doet. Doe dus rustig aan en laat de stofzuiger zuigen. 

Verschillende richtingen.

Dit is voornamelijk bedoeld bij het zuigen van een mat, tapijt of iets van stof. Je moet goed heen en weer gaan om alle stofdeeltjes goed los te krijgen. Zo kun je stof en vuil goed verwijderen van het tapijt en lijkt het weer zo goed als nieuw. 

Verwijder grotere items op de grond

Het is belangrijk om even een snelle ronde te lopen en losse spullen van de grond te plukken. Denk aan speelgoed, elastiekjes, papiertjes of dergelijke. Je kunt met deze spullen de stofzuiger vanuit de binnenkant goed beschadigen. Dat verkleint dus ook de levensduur van een stofzuiger en dit is niet handig. 

Vegen voor het stofzuigen

Het klinkt als een extra klus, maar het zorgt wel voor een schoner huis. Met name aan de zijkanten kun je eenvoudiger doen met de bezem. Je haalt hier veel meer rotzooi mee weg dan een zuiger. Bekijk de plinten maar eens in de keuken na het zuigen. Dan zul je daarna ook wel de bezem pakken om de laatste korrels weg te halen. 

Vervanging van de stofzuigerzak

Wanneer een stofzuiger de zuigkracht verliest, dan zit de stofzuigerzak vol. Het is belangrijk om de stofzuigerzak op tijd te vervangen om de zuigkracht te behouden. Als een zak vol is, is die ook vol. Het is een kleine moeite om de zak te vervangen en je voorkomt oververhitting. Zo vergroot je de levensduur van de stofzuiger. 

Stofzuigerfilter vervangen

Naast de stofzuigerzak is de filter ook zeer belangrijk om met regelmaat te controleren. Je hoeft alleen te kijken hoe vies de filter is en als deze te vies is, gooi je die weg. Een vieze filter zorgt wederom voor een slechte zuigkracht. Meestal dien je wegwerpfilters om de 6 maanden te vervangen. Er zijn ook wasbare filters, die moeten om de drie maanden gewassen geworden. 

Hopelijk kun je nu de stofzuiger optimaal gebruiken. Lees ook altijd de belangrijkste punten van de stofzuiger. 

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens