Zorgen voor minder afval

In Nederland wordt er per persoon ongeveer 500 kilo afval weggegooid per jaar. Dit is vergeleken met ander landen nogal veel. Bij afval zul je voornamelijk plastic zien. Dit is ook niet gek, aangezien de productie van plastic ook enorm is gestegen. Zodoende ook de afvalberg. Het is belangrijk dat afval verminderd wordt en dat is mogelijk. 

Solink wil graag helpen met het verminderen van afval. Zodoende zijn we uitgekomen op een aantal tips, waarmee er minder afval geproduceerd kan worden. 

Zorgen voor minder afval

Minder afval produceren 

Het is vanuit de overheid ook vaker aangegeven dat we streven naar minder afval. Het is beter voor het klimaat omdat we besparen op grondstoffen en energie. Een van het grootste probleem is afval in de zee, er komt jaarlijks miljoenen afval terecht in het water en dat heeft gevolgen. Om dit tegen te gaan begint het bij jezelf en bij je huishouden. 

Brievenbus met nee nee sticker

Waar voorheen ieder huishouden vol werd gepropt met folders met kortingen, is dat tegenwoordig steeds minder. Mocht je dit niet meer willen, dan kun je kiezen voor een nee nee sticker. Deze kun je aanvragen bij de gemeente. Je kunt kortingen online volgen en het scheelt papier en plastic. 

Tweedehands artikelen 

Wil je milieubewust leven, minder afval produceren en geld besparen? Dan kun je kiezen voor tweedehandse spullen. Zo kun je spullen tweedehands kopen als kleding, speelgoed, tafels, stoelen en andere spullen. Er zijn diverse spullen die eenvoudig een tweede, derde, vierde etc. Leven aankunnen. Je koopt het, maar je kunt het ook weer doorverkopen. Kijk op marktplaats, Vinted of ga naar een kringloopwinkel en sla je slag. 

Waterfles of koffiemok

Door een waterfles of koffiemok te gebruiken, bespaar je veel op plastic flesjes en bekers. Je kunt direct kiezen voor een duurzame variant. Er zijn zat organisaties die hun doel koppelen aan een product. Mocht je lang onderweg zijn, kies dan voor een grote waterfles of een kan koffie met duurzame beker. 

Koelkast leegmaken

Wat je bij veel huishoudens ziet, is dat er producten in de koelkast vergeten worden en na een lange tijd weggegooid omdat ze niet meer bruikbaar zijn. Je gaat dan nieuw eten en drinken inslaan, terwijl je nog hebt staan in de koelkast. Je kunt beter eerst de koeling leegmaken en dan pas nieuwe kopen. 

Mocht je inspiratie nodig hebben om restjes te gebruiken? Dan kun je gebruik maken van Empty the fridge. Het is een app met betrekking tot food wasting en hierdoor hoef je niks weg te gooien. Beter voor het milieu en de portemonnee. 

Kleding 

Kleding die kapot gaat, wat doe je ermee? Koop je meteen nieuwe? Laat je het maken?  Het komt vaker voor dat je net aan het rennen bent, valt en je kleding scheurt. Je kunt soms beter de kleding repareren in plaats van weggooien en een nieuw kledingstuk kopen. 

Breng je eigen tas

Het brengen van een eigen tas, heeft echt veel voordelen. Als eerst hoef je niet steeds extra te betalen voor een tasje. Als tweede kun je een tas kopen waarvan je zeker weet dat deze de juiste sterkte heeft. Als laatste heb je thuis minder last van honderden verschillende plastic tasjes. 

Dit geldt hetzelfde voor de groente en fruit. Wanneer je deze afweegt, kun je kiezen voor een plastic zakje, maar je kunt ook een recycle zak halen en elke keer dezelfde zak gebruiken. 

Verzorgingsproducten 

Ben bewust wat voor verzorgingsproducten je gebruikt. Je kunt hier namelijk heel eenvoudig kiezen voor de duurzame variant. Bekijk bijvoorbeeld wat voor middelen er in zitten. Je kunt ook naar de flacon kijken. Wat voor materiaal is het en is het recyclebaar. Je kunt ook een blok zeep kiezen in plaats van een fles. Plastic wattenstaafjes kun je wel gewoon gebruiken, want die blijken 100 procent biologisch afbreekbaar. 

Glas is beter 

Wanneer je etensresten wilt bewaren, dan kun je dit het beste bewaren in een glazen verpakking. Het voordeel van glas is dat je het eenvoudiger schoon kan maken en kan hergebruiken. Je kunt ook wel voor een plastic bak kiezen, maar dan zul je merken dat de kleur van het voedsel na enige tijd in het plastic trekt. 

Opnieuw verpakkingsmateriaal gebruiken

Wanneer je een plastic zak hebt gebruikt, dan kun je deze hergebruiken voor een ander product. Denk een aan een lege pindakaas pot, je kunt deze gebruiken als pennenbak, maar je kunt hier ook smoothie in maken. Je kunt het etiket er zeer makkelijk afhalen met zout en water. 

Composteer tuinafval

Je hebt altijd een container met GFT, waar je groente fruit en tuinafval in doet. Je kunt het zelf ook wel composteren. Composteren is ideaal voor de grond van tuin of dergelijke. Het verkleint ook direct de berg in de afvalcontainer. Je kunt die eenvoudig doen met een compostbak. 

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens