Het schoonmaken van de ramen

Het schoonmaken van de ramen is niet zo heel moeilijk, maar het is ontzettend belangrijk dat je het goed doet. Anders krijg je ontzettend veel last van strepen op het raam. Dit hangt af van de samenstelling van het sopje, schoonmaakmiddelen en de manier van wassen, zorgen voor het streeploos lappen van de raam. 

Solink helpt graag met het geven van de belangrijkste tips waarmee je zelf aan de slag kan gaan als glazenwasser. 

Het schoonmaken van de ramen

De samenstelling van sop

Lauw water is belangrijk om mee te beginnen. Het water moet warm genoeg zijn, maar je hand moet er wel nog in kunnen.  Hiermee kun je ramen schoonmaken. Dan voeg je de volgende drie dingen toe aan het sopje:

  • Uien; Snij een ui in vier delen en doe deze in het sop. 
  • Afwasmiddel; Er moet een klein beetje afwasmiddel in het sopje. Het mag in ieder geval niet gaan schuimen, want dat zorgt voor strepen op de raam. 
  • Schoonmaakazijn; Als laatste voeg je een eetlepel schoonmaakazijn toe. Voeg niet teveel azijn toe, want dit zorgt voor irritaties aan de huid. 

De ramen mogen niet gewassen worden met groene zeep. Hier zit vetten in die juist zorgen voor strepen op het glas. Gebruik ook geen glansmiddel dat bedoeld is voor de afwasmachine. Een klein beetje kan namelijk al zorgen voor huidirritatie. Gebruik geen spiritus, want dat zorgt voor blauwe vettige wazen op de ramen. Gebruik ook geen ammoniak want dat kan de verf aantasten die je ziet op de kozijnen. 

Inweken van de ramen

Je begint met het inweken van de ramen met een inwasser of met een schone spons. Hiermee haal je het vuil al grotendeels van de ramen. Doe de spons/inwasser in het sopje en knijp het goed uit. Dan ga je de ramen wassen van boven naar beneden. Zijn er moeilijke plekjes, dan kun je gebruik maken van een krukje, maar bij de inwasser kun je ook een verlengstuk bij halen. Dan is het eenvoudiger om de hoogte in te gaan. 

Kozijnen schoon en droog maken

Als er ramen zijn ingeweekt, is het belangrijk dat de kozijnen goed schoon en droog gemaakt worden. Het is belangrijk dat er vanuit de kozijn geen druppels meer vallen op het raam. Dit is namelijk zeer vervelend als je de ramen hebt getrokken en dan een druppel spat op het raam. 

Raamtrekker van kwaliteit

Het is belangrijk om een goede raamtrekker te hebben. Het is namelijk dé hoofd veroorzaker strepen maken op ramen. Zorg voor een goede ramentrekker waarbij het rubber soepel die kwalitatief is om de ramen te wassen. Zo glij je gladjes over de ramen en zie je ze weer glanzen. 

Droog trekken

Het raam droog trekken en geen strepen veroorzaken, doe je in een s vorm beweging. Ben je rechts, dan begin je aan de linkerkant. Ben je links, dan begin je aan de rechterkant. Het stof verwijderen doe je met een doek. Dan zet de rechter punt van de trekker aan de linkerkant tegen het kozijn op 3/4 van het raam. Maak met de raamtrekker een hoek van 45 graden. Maak dan een vloeiende beweging naar de linker bovenhoek. Dan zet je de trekker in de de rechter bovenhoek en dan maak je een kwartslag en trek je het het naar beneden. Zo maak je continu banen en hou je de ramen goed schoon. 

Schaduw en regen

Het beste van de ramen te lappen is op het moment dat de zon niet hard schijnt. Je wilt namelijk niet dat het sop van de ramen te snel opdroogt. Anders ontstaan er strepen en vlekken. Als je de ramen wast in de schaduw, dan heb je geen last van het zonlicht. Dit geldt hetzelfde als ramen wassen in de regen. Regen is mineraal en kalkvrij en dit droogt streeploos op. Het heeft dus geen invloed op het eindresultaat. 


 

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens