Waarom ouderen verhuizen naar een ander huis?

Het kan een moeilijke beslissing zijn om een oudere geliefde naar een ander huis te verhuizen. Er zijn echter veel factoren die ertoe kunnen bijdragen dat dit de beste optie is voor hun zorg en welzijn. Hier zijn enkele dingen waarmee je rekening moet houden bij het nemen van de beslissing om ouderen naar een ander huis te verhuizen:

Waarom ouderen verhuizen?

Huidige woonsituatie is niet meer veilig of comfortabel

Als ouderen in een huis wonen dat niet langer veilig en/of comfortabel is, dan is het waarschijnlijk tijd om een overweging te maken om naar een andere woning te verhuizen. Dit kan te wijten zijn aan zaken als verval van het huis, niet genoeg ruimte of een onveilige buurt.  

Zorg wordt teveel

Hoe ouder mensen nodig, hoe zwakker het lichaam kan worden. Wanneer de omgeving de nodige zorg niet meer kan geven en teveel word, is het verstandig om te verhuizen. Overweeg een verhuizing naar een locatie waar de zorg wel gegeven kan worden. Mocht de gezondheid achteruit gaan of hulp nodig hebben bij activiteiten van het dagelijkse leven.  

Het is ook mogelijk dat de verzorgende niet voldoende tijd heeft om de zorg uit te voeren. Vaak wordt dit gedaan door de naasten, maar de tijd moeten zij ook vrij maken. Dit is niet altijd mogelijk en dan is de oplossing om deze lasten weg te nemen. Draag ze over aan een tehuis of zorgcentrum. 

Het verhuizen van producten kan eenvoudig gedaan worden door diverse verhuisdozen. Lees hier verschillende verpakkingsmaterialen die handig zijn om te gebruiken. 

Nieuwe sociale contacten

Het is niet fijn als ouderen geïsoleerd  en eenzaam zijn. Dit kan door diverse gebeurtenissen gebeuren. Voor ouderen is het ook fijn om sociaal contact te hebben met andere mensen. Overweeg dan een verhuizing naar een zorgwooncentrum of andere woonvorm. Hierbij kunnen ze weer socialiseren en met anderen omgaan. Eenzaamheid wordt hierdoor vaak verminderd. 

De kosten van hun huidige woning worden een last

Het hebben van een vrijstaand huis kan voor veel kosten zorgen. In sommige gevallen kunnen ouderen de kosten niet meer betalen. Wanneer ze in financiële moeilijkheden komen te zitten, is het vaak verstandig om te verhuizen naar een locatie waarbij de kosten eenvoudiger gedekt kunnen worden. Kosten die uit kunnen lopen zijn onder andere reparaties en onderhoud, belasting, energierekeningen en verzekeringen. 

Het maken van deze beslissing is niet altijd even leuk. Je wilt natuurlijk dat de ouderen ook zelfstandig kunnen wonen. Helaas is dit niet altijd mogelijk en uiteindelijk willen we allemaal het beste voor de ouderen. Er zijn echter veel factoren die ertoe kunnen bijdragen dat dit de beste optie is voor hun zorg en welzijn. Als je deze optie overweegt, zorg er dan voor dat je alle betrokken factoren afweegt en overleg met andere familieleden en hun zorgverleners om de beste beslissing te nemen voor de ouderen.

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens